Rektör Çuvalcı: “Biyolojik Mücadele Sorunlara Çözüm Sunuyor”
Kongrenin açılışında konuşan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, biyolojik yaklaşımların çevresel sürdürülebilirlik açısından önemine vurgu yaptı:
“Zararlı organizmalarla biyolojik mücadele, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre için giderek daha önemli hale geliyor. Bu yöntemler, hem üretim süreçlerine katkı sağlıyor hem de ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri azaltıyor.”

Bayburt’ta Kız Öğrenci Yurdunda Gerçekçi Yangın Tatbikatı! Bayburt’ta Kız Öğrenci Yurdunda Gerçekçi Yangın Tatbikatı!

Kahverengi Kokarca Tehdidi ve Bölge Ekonomisine Etkisi
Rektör Çuvalcı, özellikle kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) istilasının Karadeniz Bölgesi için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Türkiye’de ilk kez 2017’de İstanbul ve Artvin’de tespit edilen kahverengi kokarca, fındık, çay, mısır, kivi ve kestane gibi birçok ürün için büyük bir tehdit oluşturuyor. Türkiye’nin, dünyanın en büyük fındık üreticisi olması nedeniyle zararlının yayılmasının ülke ekonomisi üzerindeki etkisi endişe yaratıyor.

“Kongrede, kahverengi kokarca ile mücadelede en yeni teknik ve bilimsel gelişmeler ele alınacak. Bu da üreticilerimiz için çözüm yolları sunarken, bölge halkının ekonomik faaliyetlerine ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacak.” ifadelerini kullanan Çuvalcı, kongrenin bölgedeki tarımsal sürdürülebilirlik için önemini vurguladı.

Bilimsel Paylaşımlar Üreticilere Umut Veriyor
Kongrede, biyolojik mücadele kapsamında yeni yöntemlerin ve teknolojilerin paylaşılması, Karadeniz’deki üreticilere umut vaat ediyor. Kahverengi kokarcanın yayılmasını engelleyecek yenilikçi çözümler, fındık başta olmak üzere bölgedeki ürünlerin verimliliğini korumayı hedefliyor.

Muhabir: AYTEKİN AKAY