Bu tehlikelerle mücadele etmek için Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan'dan üniversiteler, "Karadeniz'i Sessiz Katillerden Koruyalım" adı altında bir AB destekli iş birliği projesi başlattı. Bu proje, Karadeniz dibindeki atık ların tespit edilmesi, haritalanması ve bu ağların toplamda 8 tonunun geri toplanması veya geri dönüştürülmesini amaçlıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi, projenin Türkiye'deki uygulamalarını yönetiyor. Proje koordinatörü Prof. Dr. Coşkun Erüz liderliğindeki 18 ay sürecek ve 480 bin avro bütçeye sahip olan bu girişim, deniz canlılarına zarar veren terk edilmiş ağları denizden çıkarmayı ve ölümleri önlemeyi hedefliyor. Projede ayrıca, denizdeki bu atıkların yerlerini belirlemek için haritalama çalışmaları ve halkı bilgilendirme faaliyetleri de planlanıyor. Bu çabalar, Karadeniz'i gelecekteki kirlilikten korumayı ve sürdürülebilir bir deniz ekosistemi oluşturmayı amaçlıyor.

Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarından Tarihi Mesaj: 45 Yıllık Mücadele Yeniden Alevleniyor! Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarından Tarihi Mesaj: 45 Yıllık Mücadele Yeniden Alevleniyor!



Muhabir: AYTEKİN AKAY