Prostat Yaşamı Tehdit Ediyor! Prostat Kanseri ve Riskleri Hakkında Uyarılar Prostat Yaşamı Tehdit Ediyor! Prostat Kanseri ve Riskleri Hakkında Uyarılar

TARAMALAR YAPILIYOR

Trabzon’da 61.01.29 Aile Hekimi Dr. Alptekin Ofluoğlu’na misafir olduk. Aile hekimliği ile ilgili sohbet ettik. Dr. Ofluoğlu, “Aile sağlığı merkezlerimizde birinci basamak tedavi ve tetkikler ile biyokimya, hemogram, özellikle troid bezi ve vitamin teltikleri yapılıyor.

Yaş cinsiyete göre kanserin erken teşhisleri uygulanıyor. Yeni doğan erken dönem tespit edilecek ve kalıcı olacak hastalıkların teşhisi yapılıyor. Yaşlılarımız için yaşlı sağlığı tarama ve kronik hasta taramaları yapılıyor. İşe giriş, sürücü belgesi, silah ruhsat raporları, adli melike ve sporcu lisansları için raporları aile sağlığı merkezlerimizde vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz” dedi.

HASTANELERİN YÜKÜ AZALACAK

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemine değinen Dr. Alptekin Ofluoğlu, “Vatandaşlarımız birinci basamak sağlık hizmetleri için aile hekimlerine başvurulabilir. Vatandaşlara birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemi anlatılacak. Aile hekimliği sistemi daha aktif kullanılacak, hastanelerin yükü de bu sayede azaltılacak. Birinci basamak sağlık hizmeti, sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri, düşük maliyetle etkin ve yaygın sağlık hizmeti sunumudur” diye konuştu.

SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ

Dr. Ofluoğlu, hastaların, sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmek adına aile hekimleri ile sürekli diyalogda olmalarının önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Biz aile hekimleri olarak 7'den 77'ye tüm hasta gruplarına hizmet vermekteyiz. Bu hastaların doğumdan ölüme kadar ki olan süreçte gerek tıbbi bakımları gerek kullanmış oldukları ilaçların düzenlenmesi, gerek kişilerin psikososyal açıdan değerlendirilip bu çerçevede hasta olmadan hastalığını engelleyebilirsek bunu başarı olarak atfedebiliyoruz. Kişilerin ihtiyaçları istikametinde ve bizim takiplerimiz istikametinde dönem dönem kan tahlilleriyle, dönem dönem kronik hastalıkları ve kanser taramalarına dönük olarak yapmış olduğumuz girişimlerle, hastalarımızın sağlığına dokunmaya çabalıyoruz.

Bu haftanın bu şekilde biraz daha ön plana çıkarılması ile özellikle sağlığa ulaşma açısından ikinci basamak ve üçüncü basamaktaki yükleri de almak adına ve birinci basamağı etkili kullanmak adına hastalarımıza çağrıda bulunuyoruz. Herkes kendi aile hekimiyle biraz daha sıkı diyalog içerisinde bulunursa bundan direkt olarak kendileri fayda göreceklerdir. İndirekt olarak da toplumumuzun sağlığı, daha etkin bir şekilde kullanmasına yardımcı olacaklardır. Ben tekrar değerli hastama ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Zaten periyodik aralıklarla görüşüyoruz.”

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU