Son dönemde, özellikle astım, KOAH ve bronşektazi gibi hastalıklarla mücadele eden bazı bireylerin balgam çıkarmada zorlandığını ifade eden Prof. Dr. Özlü, bu sorunun öksürükle birlikte rahatsızlık verici bir hal aldığını söyledi. Ayrıca, sinüzit ve alerjik nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarında da sürekli geniz akıntısının balgam birikimine yol açtığına dikkat çekti.

“Balgamın içerde olması, öksürüğü artırabilir ve hastaya rahatsızlık verebilir” diyen Prof. Dr. Özlü, “Bu rahatsızlığın nedeni genellikle balgamın koyu ve yapışkan yapıda olmasıdır. Balgamın çıkartılması zordur, bu da öksürüğü tetikler” dedi.

Prof. Dr. Özlü, tedavi seçeneklerinin hastaya göre değişkenlik gösterdiğini belirtirken, bazı hastalar için balgamı sulandırıcı ilaçların kullanılabileceğini aktardı. Ancak en önemli tedavi yönteminin su tüketimi olduğunu vurguladı. “Balgamın yapışkanlığı su eksikliğinden kaynaklanır. Yeterli su içtiğinizde balgamın akıcılığı artar, bu da onu kolayca atmanıza yardımcı olur” dedi.

Balgam sökme sürecinde sadece suyun etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, “Çay ve kahve, suyun yerini tutmaz, çünkü bu içecekler vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açar. Eğer su içemiyorsanız, ayran, sulu çorbalar veya kompostolar gibi alternatifler de önerilebilir, ancak şeker hastalığı gibi özel durumlar göz önünde bulundurulmalıdır” diye ekledi.

Kışın Hasta Olmamak İçin Yemeniz Gereken 3 Şey Kışın Hasta Olmamak İçin Yemeniz Gereken 3 Şey

Son olarak, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği gibi hastalıkları olan kişilerin su alımında dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr.

Kaynak: İHA