Yüksek Hassasiyetle Üretildi
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu NGS’de, iç koruma kabının montajı için yüksek hassasiyetli ekipmanlar kullanıldı. Fabrikada üretilen modüller, tasarım parametrelerine uygunluğu sağlandıktan sonra santral sahasına teslim edildi. 12 metre yüksekliğinde ve halka şeklinde monte edilen 235,94 ton ağırlığındaki yapı, özel bir platformda birleştirilerek paletli vinç yardımıyla reaktör binasına yerleştirildi.
Çalışmalar Hız Kesmeden Devam Ediyor
Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Sergey Butckikh, santraldeki çalışmaların tüm ünitelerde kesintisiz olarak devam ettiğini belirtti. 1. güç ünitesinde devreye alma süreci devam ederken, diğer ünitelerde inşaat ve montaj işlemleri hızla sürüyor.
Butckikh, “Uzmanlarımız 4. güç ünitesinde iç koruma kabının ikinci katmanını başarıyla monte etti. Koruma kabının montajı konusunda edindiğimiz deneyim sayesinde, kaldırma, taşıma ve yerleştirme işlemlerini sadece birkaç saat içinde tamamladık. Şimdi, birinci ve ikinci katları güvenli şekilde birleştirmek için dikiş kaynağı işlemi yapılacak. Aynı zamanda, reaktör binasının iç duvarlarına beton dökme işlemi de devam ediyor” ifadelerini kullandı.