Başvurular Alınmaya Başlandı

Almanya’daki 14 Türk başkonsolosluğu, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte başvuruları almaya başladı. Türk vatandaşlığını yeniden kazanma başvurusu yapabilecekler arasında “Türk vatandaşlığını çıkma izni almak suretiyle kaybedenler, ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı çocuklar, ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmayanlar ve mülga 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. maddesine göre Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığı kaybedenler” bulunuyor.

630 Bin Gurbetçinin Geri Dönmesi Bekleniyor

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Alman vatandaşı Türklerin durumuna ilişkin bilgiler verdi. Taşyapan, Almanya’nın 2000 yılında çifte vatandaşlığı kaldırdığını hatırlatarak, "Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu vatandaşlarımıza bizim vatandaşlığımızdan çıkma iznini artırdık. İzin alarak vatandaşlıktan çıktılar ve biz onlara ‘mavi kart’ düzenledik. Mavi kart hemen hemen kimlik kartının bütün işlemlerini yapabiliyor, bir oy kullanamıyorlar, askere gidemiyorlar." dedi.

MİT, PKK'nın Sözde İran Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi MİT, PKK'nın Sözde İran Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi

Taşyapan, "Vatandaşlarımız rahatlıkla iki vatandaşlığı alabilir, Türkiye vatandaşlığına dönecekler. Biz burada dönen rakamı 630 bin olarak tahmin ediyoruz." dedi.

Mavi Kartın Kapsadığı Haklar

Mavi Kart sahipleri, “seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapma yükümlülüğü, muafen araç ve ev eşyası ithal etme hakkı, kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunma” dışında Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan aynen yararlanıyor.

Başvuru Süreci

Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak isteyenler, “konsolosluk.gov.tr” adresinden randevu alacak ve "Yeniden Türk Vatandaşlığı Kazanma Başvurusu" kısmını seçecekler. Gerekli bilgilerin doğru girilmesinin ardından, istenilen belgeler başvuran kişiye belirtilecek. Pasaport kimlik bilgileri girildikten sonra vatandaşlığa yeniden giriş dilekçesinin dökümü alınarak, fiziken konsolosluklara teslim edilecek.

Kaynak: ENSONHABER