Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halilİbrahim Zeybek’ten söz edeceğiz. Yaklaşık 20 bin öğrencisi ve 2 bin kadar akademik ve idari personeli ile Anadolu’da yükselen bir değer. Taçlandırılmış bir başarı…
‘Rektör dediğin böyle olur’ dedirten bir isim Halil İbrahim Zeybek. Aydınlık Türkiye için bilinçli, kendi kendine yetebilen, sadece etrafını değil, dibini de aydınlatma çabası güden bilim yuvası..
Başarının tek bir kurumda değil, toplumun tüm kurum ve fertlerinde gizli olduğunu kavrayan bir düşünce ile yoluna devam eden küçük ama başarılarıyla büyük etkinliklere imza atan bir üniversite..
Rektör hocayı yakından tanırıZ. Cumhurbaşkanlığında yapılan 2023-2024 Akademik yılının açılış toplantısına katılmak için Ankara ’geldiğinde konuştuk.
***
Rektör Zeybek, hem birinci, hem de ikinci rektörlük döneminde; büyük başarılara imza atıyor.. Herkesi kucakladı, eğitime ve projelere ağırlık verdi. Kimseyi dışlamadı, ötekileştirmedi. Üniversiteye değer kattı, başarılarından söz ettirdi. Başarılarına başarı kattı.
Rektör Zeybek; Gümüşhane Üniversitesi olarak hep ileri gitme arzusuyla, kendisinden öncekilerden devraldığıgüçlü mirası geleceğe taşımak için pek çok çalışma gerçekleştirdi.
Gümüşhane Üniversitesi, her zaman çok seslilikten, nefret, şiddet hakaret karşıtı, düşünce ve ifade özgürlüğünden yana bir üniversite olmuştur.
Rektör Zeybek görevinin yerine getirilmesindeki dirayet ve ciddiyeti, ulusumuza ve ülkemize hizmet etmekteki samimi gayret ve muvaffakiyeti her türlü takdirin üzerinde, çok saygın bir rektör ciddiyetinin ve mesuliyetinin örneğini oluşturuyor.
Başarılı bilim yuvası ve başındaki rektör ve ekibinin başarıları, hem bölgede hem de Ankara’dan izleniyor..
***
Bilim yuvası olan üniversiteler, gerek verdikleri eğitim ile gerekse de toplumdaki dönüştürücü rolüyle içinde bulundukları ülkenin, bölgenin ve yerelin kalkınmasında rol sahibidir.
Söz bilim yuvalarından açılınca akla gelen kurumlardan biri de üniversitelerdir. Üniversitelerde de o kurumun başı olan rektörler, vizyoner kimlikleri ile dikkat çekerler.
İşte söz konusu rektörlerden birisi de Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yıldızı parlayan üniversitelerinden olan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’tir.
Zeybek’in yedi yıllık çalışmasını yakından takip eden birisi olarak kendisinin çalışmalarının ne denli ses getirici, dikkat çekici ve diğer üniversitelere örnek olan çalışmalar olduğundan söz etmek mümkündür.
Yedi yıl önce devraldığı meşaleyi en iyi şekilde taşıyan Rektör Zeybek, üniversitesinde pek çok ilke imza attı. Sadece bölgede değil, Türkiye’de ilk bulunan bölümleri açmanın yanı sıra öğrenci ve akademik kadro zenginleştirmesi ile de çok kültürlü bir üniversite olma yolunda ilerledi.
***
Elbette üniversiteler en iyi eğitimleri vermek, öğrencilerini rekabetçi hayata hazırlayarak onların eleştiren, üretken ve çalışkan bireyler olmasına katkı sağlamak; öğretim elemanlarının daha nitelikli özelliklere sahip olabilmeleri için onları desteklemek ve yüreklendirmek gibi birçok amaca sahiptir.
Söz konusu özellikler üniversitelerin bilimsel yönünü ve gücünü ortaya çıkartır. Rektör Zeybek bu yönde gerçekleştirdiği çalışmalarla da dikkat çekiyor. Gerek öğretim elemanlarına sağladığı ortamlar gerekse de öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını gidermek anlamında alınan kararlar, üniversitenin yol almasında katma değer sağlıyor.
Bu çabalardan en dikkat çekeni de üniversiteye yabancı uyruklu öğrencilerin getirilmesi konusunda gösterdiği hassasiyettir. Bir üniversitenin en büyük zenginliğinin içinde barındırdığı öğrenciler olduğunu çok iyi bilen Zeybek, öğrenci çeşitliliğini artırma konusunda her gün yeni çözüm önerileri getiriyor.
Kıt olanaklarla çıkılan zorlu yolculukta pes etmek nedir bilmeyen azim ve kararlılıkla yoluna devam eden Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, bugün rektörü olduğu üniversiteyi aldığı noktanın çok daha ilerisine taşımanın haklı gururunu yaşamalı.