Bu yıla kadar Anzerli arıcılar, ballarının sağımını gerçekleştirdikten sonra kooperatifleri ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığı ile tahlil edilmesi için Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü'ne gönderiyordu. Burada laboratuvar ortamında incelenen ballar, Anzer'deki çiçek çeşitliliği bakımından analiz ediliyor ve çıkan rapora göre, Anzer balı olup olmadığına karar veriliyordu. Uygun ballar, Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından üzerine coğrafi işaret bandrolü vurularak tescilleniyor, diğer ballar ise işlemsiz sahibine teslim ediliyordu.
Yeni Protokol
Bu yıl ise Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında önemli bir protokol yapıldı. Protokole göre Hacettepe Üniversitesi, Anzer'deki bal üretiminin yoğun olduğu 10 bölgeye kendi kovanlarını kurarak mühürledi. Kendi kovanlarındaki referans ballar sayesinde, coğrafi işaretli Anzer balının hakiki olup olmadığı tahlil edilecek.
Ortalama 2 Kilo
Mühürlü kovanlar sayesinde diğer kovanlarda da ortalama bal miktarının belirlendiğini ifade eden Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, şu açıklamalarda bulundu:
“Hem Aşağı Anzer hem de Yukarı Anzer'de arıcılığın yoğun yapıldığı 10 mevkii belirledik. Bu 10 mevkide Hacettepe Üniversitesi'nin de bir kovanı oldu. Bu kovanları mühürledik. Arıcıların bütün kovanlarını mühürlemedik. Mühürleme, Tarım ve Orman Bakanlığımıza ait olduğu için Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol nedeniyle birlikte çalıştık. Bugün de bal sağımına geldik. Bu sene 10 bölgede kaç kovan olduğunu biliyoruz. Hacettepe de arıcılık yaptığı için ne kadar bal üretildiğini biliyoruz. Mevsime göre bal üretimi değişiyor. Arıcılarımızın yanında olmak amacıyla biz de arıcılık yaptık. Bu referans ballar ile bize gönderdikleri numuneleri her yıl olduğu gibi kendi referans ballarımız ile birlikte analiz edeceğiz. Bu analizler yaklaşık 1 ayı bulur. Bundan sonra her yıl Hacettepe Üniversitesi, Anzerli arıcılarla bu dağlarda arıcılık yapacak. Onlara sadece laboratuvarda değil, dağlarda da yoldaş olacağız. Bal miktarı 10 bölgede rakıma ve mevsime göre değişkenlik gösteriyor. Ortalama kovan başı 2 kilo civarında rekolte var” ifadelerini kullandı.
Bu yenilikle birlikte, Anzer balının kalitesinin ve saflığının daha etkin bir şekilde korunması hedefleniyor. Referanslı kovanlar, Anzer balının gerçek değerinin korunmasına ve haksız rekabetin önlenmesine önemli katkı sağlayacak.