Akçaabat Belediyesi'nin öncülüğünde başlatılan bu projede, Aronya bitkisiyle doğal boyama teknikleri halıcılıkla birleştirildi. Doğal boyaların üretildiği Akçahasat Tesisleri'nde, Aronya'nın artıklarından elde edilen renkler, geleneksel Türk motiflerini süsleyen halılara hayat veriyor. Bu süreçte kullanılan ladin bitkisi, tuz ve sirke gibi doğal malzemeler ise boyaların kalıcılığını artırarak ipliklerin dokusunu iyileştiriyor.
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, halı dokuma kursunu ziyaret ederek, doğal boyama sürecine katkı sağladı. Kurs eğitmeni Ülker Tosun, koyun yününden iplik elde edilmesinden, doğal boyama ve halı dokuma tekniklerine kadar her aşamayı ziyaretçilerine anlattı. Başkan Ekim, şurup hazırlama sürecine de kendi elleriyle katkıda bulunarak, "Aronya bitkisiyle yapılan bu doğal boyama ve geleneksel motiflerimiz, geçmişimizle geleceğimiz arasında bir köprü kuruyor. Bu projenin kadınlarımızın emeğiyle hayat bulması ise ayrı bir gurur kaynağı. Hepinizi yürekten tebrik ediyorum" dedi.
Aronya: Süper Meyve, Süper Faydalar
Aronya, sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çeken bir meyve olarak son yıllarda popülerlik kazandı. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini desteklerken, kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca, hücre hasarını engelleyerek yaşlanmayı geciktiren Aronya, C vitamini zenginliği ile bağışıklığı güçlendiriyor. Sindirim sistemini destekleyen lif içeriği ve göz sağlığına katkı sağlayan karotenoidleriyle de öne çıkıyor.
Düşük kalorili yapısı ve kan şekerini dengeleme özelliğiyle de sağlıklı yaşamı destekleyen Aronya, halıcılıkla birleşerek sadece estetik değil, kültürel mirasın yaşatılmasına da katkı sağlıyor.