2024 yılının ilk dört ayında yapılan narenciye ihracatı, %16 artarak 475 milyon dolara ulaştı. Bu artış, narenciye ürünlerine olan küresel talebin yükseldiğini gösterirken, bahçelerine bu ürünleri diken çiftçilerin gelirlerini de ciddi ölçüde artırdı.

Türkiye, 2024 yılının ilk dört ayında narenciye ihracatında önemli bir başarıya imza attı. Ocak-Nisan döneminde yapılan ihracat, geçen yıla oranla %16 artarak 475 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, Türkiye'nin narenciye ihracat tarihinde kaydedilen en yüksek değer olarak öne çıktı.

Meyve dikimi yasağında geri adım! Akdeniz'de uygulama şansı yok

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, narenciye ürünlerine olan küresel talep, bu artışla birlikte bir kez daha kendini gösterdi. Yetişen yüksek kaliteli narenciyeler, hem iç pazarda hem de uluslararası arenada büyük ilgi gördü.

Narenciye ihracatındaki artış oranları incelendiğinde Mandalina ihracatı %4 artışla 233,5 milyon dolara çıkarken, limon ihracatı %14 artışla 134 milyon dolara, portakal ihracatı %123 artışla 69,5 milyon dolara, greyfurt ihracatı ise %9 artışla 37,5 milyon dolara çıktı.

Narenciye ihracatındaki artış, bahçesine narenciye eken çiftinin de gelirini artırdı.

NARENCİYE'NİN FAYDALARI NELERDİR?

Bakanlık kalem kalem açıkladı! Fahiş fiyata geçit yok Bakanlık kalem kalem açıkladı! Fahiş fiyata geçit yok

İçerdiği yüksek miktarda C vitamini ile bilinen ve sağlık açısından birçok faydası bulunan narenciyenin portakal, mandalina, greyfurt gibi çeşitleri bulunur.

Narenciyenin en bilinen faydalarından biri bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Yüksek miktarda C vitamini içeren narenciye, vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve hastalıklara karşı direnci arttırır. Aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve yaşlanmayı geciktirir.

Narenciye ayrıca sindirim sistemi sağlığına da olumlu etkiler yapar. Lif açısından zengin olması sebebiyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık sorununu önler. Ayrıca sindirimi kolaylaştırarak mide rahatsızlıklarını hafifletir.

Kaynak: HABER MERKEZİ