Uluslararası Destek Devam Ediyor

Bakan Şimşek, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye'ye dış kaynak akışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgenin yeniden imarı için uygun koşullu dış finansman sağlanmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirtti. Şimşek, "Türkiye, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan deprem bölgesinde gerçekleştirilen sağlık altyapı harcamaları için ek 250 milyon avro finansman sağladı." dedi.

Kredi Anlaşması İmzalandı

Bu krediye ilişkin anlaşmanın dün Bakanlıkça imzalandığını belirten Şimşek, bankadan geçen yıl da aynı amaçla 250 milyon avroluk bütçe finansmanı sağlandığını hatırlattı. Şimşek, sağlanan bu kaynağın deprem bölgesi için önemine dikkat çekerek, "Finansmanla depremden etkilenen yerleşim yerlerinde ortaya çıkan iyileştirme ve yeniden imar ihtiyacı ile sağlık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor." diye konuştu.

Konut, Altyapı ve Sağlık İçin Kullanılacak

Togg, Türkiye Elektrikli Otomobil Pazarında Zirvede! Togg, Türkiye Elektrikli Otomobil Pazarında Zirvede!

Bakan Şimşek, Türkiye'nin deprem yaralarının sarılması için uluslararası kuruluşlardan önemli miktarda kaynak temin ettiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: "Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansından da kısa süre önce 'Türkiye Deprem Sonrası Yeniden İmar Çerçeve Projesi' kapsamında kullanılmak üzere 60 milyar yen finansman sağlanmasına ilişkin kredi anlaşması imzalamıştık. Bu finansman, İller Bankası'nın deprem bölgesi altyapı çalışmalarının desteklenmesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın deprem bölgesinde yer alan kırsal konutların inşası ve Sağlık Bakanlığı'nın sağlık altyapı çalışmaları için kullanılacak."

Uluslararası Güvenin Göstergesi

Şimşek, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın da deprem bölgesi için 1,5 milyar avroluk finansman paketi açıkladığını hatırlatarak, Dünya, Avrupa Yatırım, İslam Kalkınma ve Asya Altyapı Yatırım bankalarından da bu amaçla dış finansman sağladıklarını dile getirdi.

Şimşek, bugüne kadar deprem bölgesinde yaşanan acıları hafifletmek ve vatandaşların yaşam kalitesini artırmak için 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandığını belirtti. "Sağlanan bu kaynaklar, hem Türkiye'nin potansiyeline olan güvenin hem de kurala dayalı, uluslararası normlara uygun, rasyonel politikaların bir göstergesidir," ifadesini kullandı.

Kaynak: İNTERNETHABER