Mevduat Faizlerinde Yükseliş

Merkez Bankası tarafından açıklanan haftalık verilere göre, 28 Haziran ile biten haftada 1-3 ay vadeli ortalama bileşik TL mevduat faizi 59,2 oldu. Bir önceki hafta 1-3 ay vadeli mevduat faizi 58,4 seviyesindeydi. Bu artış, 1.5 aydır süren düşüş trendinin sona erdiğini gösteriyor.


Faizlerde Yükselişin Nedeni

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konu hakkında milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası verilerine göre 1 ile 3 aylık mevduat faizlerinde yükseliş görüldü. Daha önce mevduat faizlerinde görülen düşüşün ana sebebi para bolluğu olmamasındandı. Şu anda bankalar daha fazla para bulmak adına mevduat faizlerini yükseltti diyebiliriz," dedi.


Ortalama Mevduat Faizleri Ne Kadar?

Şu anda bankalarda ortalama mevduat faizleri yüzde 50 ile yüzde 55 arasında değişkenlik gösteriyor. Özellikle kamu bankalarında yüzde 50’nin de altına indiği görülebiliyor.


1 Milyon TL’nin Getirisi

Stopajla birlikte şu anda 1 milyon TL’nin aylık getirisi 43 bin TL ile 55 bin TL arasında değişiyor. Mevduat faizlerinin önümüzdeki dönemde bir miktar daha artması bekleniyor.


Yatırım Tercihleri: Altın, Dolar, Borsa ve Mevduat

Ekonomist Muhammet Bayram, getiriler açısından borsanın dolar bazında yüzde 28, TL bazında yüzde 40 getirisi olduğunu belirtiyor. 32 gün vadeli TL mevduatın getirisi daha garantidir. Portföylerde öncelikle mevduat ve borsa olmalıdır, bir diğer seçenek de altın olabilir. Şu anda altında bir alım fırsatı olduğu söylenebilir. Döviz enflasyonun altında getiri sunmaktadır ve ilerleyen süreçte bir artış beklenmemektedir. Döviz, bir tasarruf aracı değil, işlem aracıdır ve yatırımcıların listesinde en son tercih edilen araç olmalıdır.

Araba sahibi emekliler için artık ücretsiz oldu Araba sahibi emekliler için artık ücretsiz oldu

Bankada parası olanlar için mevduat faizlerindeki bu yükseliş, daha fazla kazanç elde etme fırsatı sunarken, yatırım tercihlerinde dikkatli olunması gerektiğini de gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ