Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, Ramazan aynıda beslenme alışkanlıkları ile ilgili uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu. Ramazan aynın beden ve sindirim sistemi için dinlenme ayı olduğunu kaydeden Uysal, “iftar ve sahurda dengeli ve yeterli beslenmenin çok önemlidir. Ramazanda insanların yaşam ve beslenme şekilleri değişiyor. Ramazan ayı, bedenin ve özellikle sindirim sisteminin, dinlenme, arınma ve bakım ayıdır. Ramazanda yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürebilmesi için gündüz saatlerinden gece saatlerine geçen öğünlerin tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle sahur mutlaka yapılmalıdır” şeklinde konuştu. 

KESK’ten Memur-Sen’e Çağrı: “Gerçek Toplu Sözleşme İçin Birleşelim!” KESK’ten Memur-Sen’e Çağrı: “Gerçek Toplu Sözleşme İçin Birleşelim!”

BAŞ AĞRISI, BAŞ DÖNMESİNE NEDEN OLUR
Uysal, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesi vücut için zararlı bir durumdur. Çünkü bu beslenme şekli yaklaşık 14-15 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumların ortaya çıkmasına ve günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.”

SİNDİRİM SORUNLARI YAŞANMAMASI İÇİN ÖNERİLER
Başhekim Uysal, önerilerde bulunarak şunları kaydetti: “İftar ile sahur arasında yaklaşık 10-12 bardak su içilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır. Sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, çok değerli bir meyve olup 100 gramında 274 kalori bulunmaktadır. Bol proteinli ve lifli bir yapısı mevcut olup bağırsak tembelliğini de önlemektedir. Oruç tut sıhhat bul mahyasında da ifade edildiği gibi bu mübarek ayda sıhhatimizi kaybetmemeli aksine sıhhat bulabilmeliyiz.”

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT