KAYA 6 AYI DEĞERLENDİRDİ
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, ‘Gündem Özel’ adlı canlı yayın programına katıldı. Başkan Kaya, Çay TV Trabzon Temsilci Halil İleli’nin moderatörlüğünde ‘Gazeteciler Soruyor’ başlığıyla gerçekleştirilen canlı yayın programında; TAKA Gazetesi Genel Müdürü Zihni Ağırman, Erhan Esaspehlivan, Selahattin Özcan, Ahmet Çağlar Yıldırım, Asım Kemal Güner ve Atakan Kadıoğlu’nun sorularını yanıtladı.
Ortahisar Belediyesi Başkan adaylığı dönemindeki 41 proje vaadi ve bu projelerin gerçekleşme aşamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Kaya, bugüne dek tamamlanan projeler hakkında bilgi verdi. Çalışmalarının yanı sıra gazetecilerin bölge ve ülke gündemine yönelik sorularına da cevap veren Başkan Kaya, dikkat çekici ifadeler kullandı. 

“YOL ARKADAŞLIĞIMIZ EBEDİYETE KADAR SÜRECEKTİR”
Başkan Kaya, Belediye Başkan Vekili Murat Özçilingir’in başkan vekilliği görevinden istifasıyla ilgili soruya, “Trabzon’umuzun tanıtımına yönelik bazı programlar için Trabzon’dan bir heyetle Tiflis’e gittiğimizde istifa konusunu ben de basından öğrendim. Gitmeden önce Murat Başkan ile görüşmüştük ve iş yükünün çok fazla olduğu yönünde serzenişleri olmuştu. Belediyeye geldikten sonra da işlerinin çok aksadığını ifade etmişti. Temel gerekçe bu. Murat bey Trabzon’da çok sevilen saygın siyasetçilerdendir, benim siyasi yol arkadaşımdır ve yol arkadaşlığımız ebediyete kadar sürecektir. Kendisiyle bu konuda ilk fırsatta görüşeceğiz ve tekrar değerlendirme yapacağız” şeklinde cevap verdi.


    
“TOPLAM BORCUMUZ 1 MİLYAR 227 MİLYON 619 BİN LİRA”
Belediyenin gerçek borcuyla ilgili soru üzerine Başkan Kaya, önceki dönem Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in belediyenin borcunu ilk etapta 109 milyon lira olarak açıkladığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Sonrasında biz belediyeyi kazandığımızda ilk iş olarak borç tutarlarımızı sorduk. Mali İşler Müdürümüz bize bir tablo getirdi, rakamları topladık ve 857 milyon liralık bir rakamla karşılaştık. Bu borç da tamamen dilekçeyle kurumlardan isteyerek aldığımız tamamen resmi evraklara dayanan bir borç. Ardından bu borcu kamuoyuyla paylaştık çünkü şeffaf, hesap verebilir, halkçı bir anlayışla belediyecilik yapacağımızın sözünü vermiştik. Borcumuzu açıkladıktan sonra önceki dönem Belediye Başkanı, ‘Hayır borç 857 milyon değildir, 596 milyondur ve bunun üstünde bir borç çıkarsa ben ödeyeceğim’ diye bir taahhütte bulundu. Ben de iddiamın arkasında durdum ve bu borcun 857 milyondan eksik olması halinde bütün Trabzon halkından özür dileyeceğimi söyledim. Ki burada şöyle bir çelişki daha var: Cüneyit beyin soru önergesine ‘Borç 109 milyon liradır’ diyen başkan ardından çıkıp ‘Borç 596 milyon liradır’ demiştir. Bu tartışmalar yoğunlaşınca biz ‘bizim derdimiz tartışma değil doğrunun ortaya çıkmasıdır’ anlayışıyla bağımsız denetçilerin belediyemizin borcunu belirlemesi yönünde bir karar aldık. Bağımsız denetçiler gelsinler bizden gerekli belgeleri istesinler sonra da belediyenin borcunu kamuoyuna açıklasınlar dedik. Bu çağrımıza Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Hasan Kamil Velioğlu ve bir grup arkadaşı talip oldu ve bir çalışma yaptılar. Çalışmanın sonucunu görünce, ‘keşke ben haksız çıksaydım, borç keşke onların dediği gibi çıksaydı da ben de Trabzon halkından özür dileseydim’ dedim. Ama borç maalesef bizim açıkladığımızın da üstünde çıktı. Hasan Kamil Velioğlu bir siyasi partinin il başkanı olduğu için tarafsızlığından şüphe edenler olabilir ama buradaki bütün belgeleri arzu eden herkesle paylaşma taahhüdünde bulunuyorum. Belgeleri Ahmet Metin Genç ve onların mali birimlerinde çalışan bütün arkadaşlara verebiliriz.  Bu belgelere göre toplam borcumuz 1 milyar 227 milyon 619 bin 656 lira, toplam alacağımız da 435 milyon 390 bin liradır, ki bunun tahsil edilebilmesi çok güç. Mesela borçlulardan biri Değirmendere’de bir esnaf, yurtdışına gitmiş belediyemize 20 milyon lira borcu var ve biz yurt dışına tebliğde bulunamadığımız için parayı alamıyoruz. Bu hesaplara göre o alınması mümkün olmayan alacakları da hesaba kattığımız zaman net borcumuz; 792 milyon 228 bin lira. Ahmet Bey bir taahhütte bulunarak belirttiği rakamın üzerindeki borcu ödeyeceğini söylemişti. Bizim de bugün Ortahisar Belediyesi olarak Ortahisar halkı adına kendisine ‘arada 200 milyon fark var bunu ödemenizi rica ediyoruz’ deme hakkına sahibiz.”

 “ARTIK STARTI VERİYORUZ”
Belediye binasını daha verimli kullanma anlamında yeni bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Başkan Ahmet Kaya, “Yapılan hizmete teşekkür etmeyi bilen, doğru işleri alkışlayan bir insanım. Yapılan güzel işler var, yok değil. Fakat belediyemizin kurumsallığı anlamında çok eksikle karşılaştık. Çok güzel bir belediye binamız var. Saray gibi bir bina yapılmış. Yapanlara teşekkür ediyorum. Çok lükstü, çok ihtiyaçlı değildi, bu tartışılabilir ama sonuçta bir bina yapılmış. Fakat binanın kullanımı konusunda inanılmaz sıkıntılar var. Zaman zaman binayı dolaşıyorum. Düşünün çok güzel bir bina yapmışsınız ama vatandaşın en çok işlinin olduğu Emlak servisini, eksi 2’ye 3’e koymuşsunuz. Bu kadar güzel bir binada, vatandaşın teması olan, iş için geldiği belli birimleri birinci kata koymamışız mesela. Eleştiriyorum doğru bulmuyorum. Binayı daha ergonomik daha verimli kullanma konusunda bir çalışma başlattık. Arkadaşlarımız uzun zamandır değerlendirme yapıyor. Artık startı veriyoruz. Vatandaşın işli olacak birimler bellidir. Hızlıca işini, görüp çıkabileceği bir düzenleme yapıyoruz. Emlak vergisi ödeyecek vatandaş giriş katında vergisini ödeyecek eksi 2’ye 3’e inmesine gerek kalmayacak. Diğer birimleri de aynı bu planlamayla yeniden yerleştiriyoruz ve düzenliyoruz.” dedi.

“TRABZON’UN KALBİ ORTAHİSAR’DA ÖLÇÜLECEK VERİ YOKTU”
Başkan Ahmet Kaya, Trabzon’un kalbi Ortahisar’da göreve başladıklarında ölçecek veri olmadığını sözlerine ekleyerek, “Kurumsal kapasiteyi artırma diye bir deyim var. Devraldığımız bir belediyenin bütün verilerini ölçmek istedim. Ben bir mühendisim. Mühendisler verilerle konuşurlar. Verileri doğru ölçerseniz doğru yönetirsiniz.  Elde ölçecek veri yoktu. Trabzon’un kalbi Ortahisar ilçemizde ölçülecek veri maalesef yoktu. Kaç tane bina var? Kaç tane asansörlü, kaç tane doğalgazlı bina var? Bunların bütününün kayıt altında olması lazım. Kaç binadan emlak vergisi alıyoruz, bina cinsleri sınıfları ne? Kaç tane arsa, kaç metre kablo var? Hepsinin kayıt altında olması lazım. Ama bunlar yoktu. Bunlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Akıllı kent uygulamaları var. Dijital belediyecilik diye, e-Belediyecilik diye bir kavram var. Bunlarla ilgili adımlar tutulmamış. Şuanda bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. O kadar faydalı sonuçlar ortaya çıkacağını öngörüyoruz ki. Mesela çöp konteynerleri konusu. Uygulaması var bunun. Çöp konteynerlerine küçük bir çip yerleştiriliyor. Bu konteynerin doluluğunu gösteriyor. Hangi noktadaki çöp konteyneri ne kadar dolu görebiliyorsunuz. Kamyona takılan bir monitörle gezeceği hatta hangi çöp konteyneri ne kadar dolu görebiliyor. Dolu olanları alıyor. Bu neyi getiriyor. Yakıt Tasarrufu, zaman tasarrufu, iş gücü tasarrufu ve aracınızın amortismanı. Bu benzeri inanılmaz faydalar var” dedi.

Başkan Genç: "Katil İsrail Soykırımın Hesabını Verecek" Başkan Genç: "Katil İsrail Soykırımın Hesabını Verecek"

VAAT ETTİĞİMİZ PROJELERİ YAPACAĞIZ
Vaat ettiğimiz diğer projelerimizi de yapacağız. 6 aylık bir süreçte bütün engelleme çabalarına rağmen projelerimizi hayata geçiriyoruz. İstiyoruz ki hep birlikte şehrimize, insanlarımıza hizmet edelim, herkes şu partizanlık anlayışını terk etsin.”

ÇAĞLAYAN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KONUSUNDA BİZE AYRIMCILIK YAPILIYOR”
“Üzülerek bir noktayı da ifade etmem lazım, hizmet edebilmek için birçok parametre, avantajlar, dezavantajlar var. Fakat bizim burada yaşadığımız bir takım sıkıntılar var. Bunlara işaret etmeden geçersek eksik bırakmış oluruz. Özellikle yazdığımız yazılara cevap verilmeyişi önemli bir eksiklik ve sıkıntı. Çağlayan’da bir kentsel dönüşüm projesi başlatıyoruz. Orada ofisimizi açtık ama bunun ön adımlarında belli kurumlara yazılar yazdık. Orada 11 parselden oluşan Milli Emlak’a ait araziler var. Bunların tahsisine ilişkin bizden önceki belediye döneminde Bakanlık olur vermiş, yani Ortahisar Belediyesi’ne kentsel dönüşümde kullanılmak üzere devri uydundur, yazısı elimizde. Biz de bu yazıya istinaden bu devrin yapılması konusunda Milli Emlak’a  yazı yazdık. 27.06.2024’te yazdığımız ve Bakan oluru verilmiş bu yazımıza halen cevap verilmedi. 4 ayda, bir belediyenin yapmak istediği kıymetli bir projeye, ki Çağlayan’ı biliyorsunuz, oradaki yapı stoğunun ne kadar eskidiğini, ne kadar kullanılamaz durumda binaların olduğunu sizler de biliyorsunuz. Burayı bir an önce özelleştirelim, orada yeni binalar yapalım, vatandaş huzur içinde otursun, yeşil alanlarıyla, sosyal donatılarıyla, orayı Trabzon’un güzel bir mahallesi haline getirelim istiyoruz, fakat yazdığımız ve oluru Bakanlık tarafından verilmiş yazıya maalesef 4 aydır cevap verilmedi. Bunun üzüntüsünü yaşıyorum. Bu bir ayrımcılıktır, bu bir haksızlıktır.”


“HEM YAPIYORUZ HEM YAPILMASINA VESİLE OLUYORUZ”
Başkan Kaya, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in attığı bazı adımlarla kendisini zora sokmaya mı çalıştığını soran gazetecinin sorusuna karşılık şunları söyledi: “Büyükşehir belediye başkanımız milletvekilliği dönemimde de benim dostum arkadaşımdı ve bugün de öyle. Ben göreve geldiğimde kendisine farklı siyasi partilerden olsak da derdimizin ortak olduğunu derdimizin Trabzon olduğunu söyledim. Benim çok sevdiğim bir kavram vardır. Rekaberlik; rekabet ve birlikteliği işaret eden bir kavramdır. Bunu da şöyle değerlendirdim; farklı siyasi partilerden olduğumuz için rekabet etmemiz doğal ama birlikteliğin gücünden de faydalanmamız lazım. İlk günden bugüne de o hassasiyetle hareket ettim. Evet biz rekabet ediyoruz ama bu rekabet şehrim menfaatine olan gelişmelerle şehre yansıyor. Mesela biz ilk olarak çıkıp emeklilerimizin 1 buçuk liraya çay içebileceği mekanlar açacağımızı söyledik bu konuda da yer arayışımız devam ediyor. Bu söylemimizin ardından çayı 3 liraya indirdiler. Öbür taraftan halk ekmek konusunda da aynı süreci yaşadık. Yani biz hem yapıyoruz hem de yapılmasına vesile oluyoruz.”  

“TRABZONSPOR BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZ”
Trabzonspor’la alakalı sorunun ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Kaya, Trabzonspor’un yeni Teknik Direktörü Şenol Güneş’in takımda öze dönüşü başlattığı değerlendirmesinde bulundu. Başkan Kaya, Trabzonsporla alakalı düşüncelerini şu sözlerle aktardı: “Trabzonspor bizim olmazsa olmazımız aynı zamanda şehrin de en önemli moral değeri. Takımda birçok transfer yapıldı ama gidişat kötüydü. Keşke daha doğru tespitlerle daha isabetli transferler yapılsaydı. Açıkçası takım kaosa doğru gidiyordu ama sağ olsun Şenol Güneş hocamız sorumluluk alarak bir öze dönüş başlattı. Trabzon bir futbolcu tarlası ve Şenol Güneş hocamız bu anlamda inisiyatif aldı başladığı günden bu güne de maç kaybetmedik. Ek olarak Trabzonspor’umuza desteklerimiz de sürüyor, sponsorlar aracılığıyla takımımızın forma kampanyası dahilinde personelimizin sayısı kadar forma alıp personelimize hediye ettik. İhtiyaç duyulan her anda da takımımızın yanında olmaya hazırız.”

“VATANDAŞI MAĞDUR ETMEYECEK ŞEKİLDE ÇÖZECEĞİZ”
Başkan Kaya, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin su faturasına ekleyerek vatandaştan tahsil ettiği katı atık bedellerinin artık toplanmaya devam etmeyeceğini açıklaması üzerine; Ortahisar Belediyesi’nin dava süreci başlatması ve mahkeme tarafından haklı görülmesi yönündeki soruyu da yanıtladı. Başkan Kaya, “Yasalara göre de katı atık toplama bedeli büyükşehir belediyesinin su faturaları üzerinden alınır. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğin 22. maddesi açıkça bunu tarif ediyor. İlçe belediyelerinin bu parayı toplama şansı yok. Ayrıca bizim büyükşehirden alacağımız olan 37 milyon lira borçları var biz bunu istedik Ahmet Bey de ‘ben artık bu parayı toplamayacağım’ dedi. Bu belediyemizin ayda 3 buçuk milyon kaybı olması anlamına geliyor. Bu sadece bizim değil 18 ilçe belediyesinin de bu gelirden mahrum kalması anlamına geliyor. Bize bazı AK Partili arkadaşlar da ‘inşallah mahkemeyi kazanırsınız’ dedi. Çünkü sergilenen tutum doğru değil. Sonuç olarak mahkemeyi biz kazandık ve bu paraların büyükşehir tarafından toplanmaya devam edilmesi gerekiyor. İki aydır bu para toplanmıyor ve biz bu sürecin doğru yönetilmesi ve vatandaşın zarar görmemesi adına inisiyatif alıp öneri geliştireceğiz. Vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde bu konuyu çözeceğiz.”
 “225 PARSEL ARSA SATILMIŞ”
Başkan Ahmet Kaya, kendileri göreve gelmeden önce 225 parsel arsanın satıldığını tespit ettiklerini belirterek, “225 Parsel bizden önceki dönemle satılmış mal varlığı var. Bizim dönemimizde de birkaç parsel satışı oldu. O satışlar bir mecburiyet sonucu yapılan satışlar oldu. İhaleye çıktık, elde edilen gelir tamimiyle belediyemizin borçlarını ödemekte kullanıldı. Kasamıza giren çok ufak tefek paralardır. Onun dışında satışı yapılan yerlerden gelen para EVRA Şirketine 50 Küsur Milyon borç vardı. Satılan araziden gelen 30 Milyon TL’yi geçmiş borçlarımıza dönük oraya verdik. Başka bir araziyi de borç için kullandık. Hepsini borçlar için kullandık. Geçmişte 225 Parselin satışının yapıldığını tespit ettik.” dedi.
 “GÜRCİSTAN’IN POTANSİYELİ TRABZON’UMUZA YANSIYACAK”
Tiflis ile Trabzon arasında başlatılan Uçak seferleri ve Tiflis’e yapılan ziyaret hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Kaya, “Sayın Hülya Ulusoy’a ve kızları Ahsen Hanım’a çok teşekkür ediyorum. Güzel bir organizasyonla bizleri, büyükşehir belediye personelini, Vali Bey’i ve Valilik personelini, Trabzon İl Sağlık Müdürümüzü, Tabip Odası Başkanımızı, Gümrük Müdürümüzü ve SGK il Müdürümüzü, birçok kurum müdürünü ve Trabzon Bürokrasisini orada güzel bir şekilde ağırladılar, sağ olsunlar ve çok değerli görüşmeler yaptık. Gürcistan Hükümeti Dışişleri Bakanı, Turizm Bakanını, Sağlık Bakanını, konsoloslukları ziyaret ettik. Meramımızı, muradımızı anlattık. 3 gün boyunca çok dolu dolu ve verimli görüşmeler yaptık. Trabzon’u ve Trabzon’un potansiyelini, anlattık. Sahip olduğumuz konaklama imkanlarından sağlık tesislerimizin kapasitesine kadar, ulaşım olanaklarının kolaylaştığına kadar her şeyi anlattık. Tiflis’le seyahat konusunda sıkıntılar yaşanıyordu. Orada ciddi bir potansiyel var, Trabzon’umuz bu potansiyelden nasıl yararlanır düşüncesiyle Ulusoy ailesi elini taşın altına koydu. Uçak seferlerini başlattılar. Şuanda haftanın iki günü buradan Tiflis’e ve Tiflis’ten buraya, 40-45 dakikalık bir uçuş mesafesiyle gidip gelinebiliyor. Bu çok kıymetli. Orada sağlık imkanları bizdeki kadar gelişmiş değil. Hastane hizmetleri bizim kadar yayın ve gelişmiş değil. Orada bu hizmetlerden yararlanmak isteyen, gerek Azerbaycan’a gerek Ermenistan’a yada İstanbul’a Ankara’ya giden, Sağlık Turizminden faydalanmak isteyen insanları Trabzon’umuza nasıl getirebiliriz? Trabzon’daki sağlık tesislerimizi onlarla nasıl buluşturabiliriz? Yada Trabzon turizmine nasıl katkı yapabiliriz arayışıydı bu. Bütün heyetimizle birlikte çok güzel ziyaretler yaptı, görüşmeler gerçekleştirdik. Geri dönüşün olumlu olacağı kanaatindeyim” dedi.
“KAFKASLARA AÇILMAMIZ ŞEHİR EKONOMİSİNE CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK”
Trabzon’un üretim gücünün Gürcistan’da hayata geçirilmesi ile şehir ekonomisine ciddi katkı sağlanacağına vurgu yapan Başkan Kaya, “TTSO Başkanı Erkut Bey’de beraberimizdeki insanlardan biriydi. Erkut Bey özellikle bizim Organize Sanayi Bölgelerinin üretim kapasitesini ve potansiyelini oraya taşıma düşüncesinin olduğunu ifade etti. 4 Tane organize sanayi bölgemiz var. Teknolojiden çelik imalatına kadar her türlü üretim yapılıyor. Dolayısıyla bu üretim gücümüzü orada pazarlama olanağı da bulmuş olduk. O insanların buraya gelmesi, hem sağlık turizminden hem şehrin 4 organize sanayi bölgesinde üretilen ürünlerinden hem de turizm amaçlı gezilerinden faydalanma düşüncesini aktardık. Oradan buraya gelen insanlar bunu ararken, bizim insanlarımızın da zaman zaman oraya gidip, iş yapma arayışında olmaları, üretim yapma gücümüzü oralarda hayata geçirme arayışları da çok değerli, çünkü çok bakir yerler. Bizim üretim gücümüz, teknolojimiz, bilgi-birikimimiz orada yok. Bizim Kafkaslara, o coğrafyaya açılmamız hem şehir ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacak hem de orada daha çok insanımızın çalışabilme olanağını kazanmış olacak. O anlamda değerli bir çalışmaydı. Ben sonuçlarının iyi olacağını düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.
TÜM MOTİVASYONUM ORTAİSAR
2028 yılındaki seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği yada başka bir görev düşüncesi olup olmadığı ile ilgili sorulan soruya cevap veren Başkan Kaya, “bütün motivasyonum Ortahisar halkının bana verdiği onurlu görevi sonuna kadar layıkıyla yapma gayreti. Bu 5 yılımı dolu dolu ona ayıracağım. Sonrasına Trabzonlu hemşehrilerimiz karar verecek. Ben öyle çok hırsları olan bir adam değilim. Ama Görevini en iyi yapma gayreti içinde olan bir adamım. Bu samimiyetle meseleye bakıyorum.” dedi.

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT