Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, bu yıl hububat rekoltesinde ciddi bir düşüş beklendiğini belirtti. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin 20 bin hektar arazisinin zarar gördüğünü, kayıt dışı çiftçilerle bu rakamın 35 bin hektara ulaştığını söyledi.
“Tarlalar göle dönmüş durumda. Ürünler kesmiş, kökleri çürümüş. Bu saatten sonra kardeşlenme olmaz, bu ürünlerden hayır gelmez,” dedi.

Geçtiğimiz Kasım ayında yağan karın uzun süre toprakta kalması, don olaylarıyla birleşince buğday tarlalarında ciddi zarara neden oldu.
Yıldırımtepe, "Hububat ekili alanlarda zarar oranı bazı yerlerde yüzde 80’e kadar çıkıyor. Bölge bölge bu oran yüzde 30 civarına da düşebiliyor," diyerek tablonun ciddiyetine dikkat çekti.

KTÜ'den Türkiye Birinciliği! Metalurji ve Malzeme Mühendisliği TÜBİTAK 2209-B’de Zirvede KTÜ'den Türkiye Birinciliği! Metalurji ve Malzeme Mühendisliği TÜBİTAK 2209-B’de Zirvede

Meyve ve sebze ürünlerinde ciddi bir kayıp yaşanmazken, şeker pancarı için henüz ekim yapılmadığı için bu alanda bir zarar görülmediği belirtildi. Yonca ve korunga gibi yem bitkilerinde de zararın daha sınırlı olduğu ifade edildi.

Bayburtlu çiftçiler, emeklerinin boşa gitmesinden dolayı mağdur. Yeni sezon için umutlar azalsa da, bölge halkı devlet desteği ve çözüm bekliyor.

Kaynak: İHA