“Trabzon’da hentbol denilince akla gelen ilk isim” olan Ahmet Kaynak, Trabzon’daki hentbolun dününü ve bugününü, TSYD Trabzon Şubesi Dergisine anlattı. Trabzon Büyükşehir Belediyespor Hentbol Kulübü Genel Menajerliğini yürüten Kaynak, Trabzon’da futbolun her branşın çok önünde olduğuna dikkat çekerek, “Artık çocuklara bilimsel testler yapılıyor. Bu veriler bir sporcuya ‘hentbola uygun’ diyor ama velisi ‘ben çocuğumu futbola göndereceğim’ diyor. Aileler para kazanabilmek için çocuğunu futbola yönlendiriyor, bizim de elimiz kolumuz bağlanıyor. Bu arada olan çocuğa oluyor, belki de iyi bir hentbolcu, futbola giderek kayboluyor” dedi.
AMATÖR BRANŞLARIN KAPANMASI ÜZÜCÜ
Eski dönemlerde her takımın bir amatör branşta faaliyet göstermesini özlemle anan ve bu duruma çok üzüldüğünü de belirten Kaynak, “Eskiden herkes mecburi olarak bir branş kuruyordu amatör olarak. Bu mecburiyet beraberinde Trabzon’da sevgiye dönüştü, hentbola olan ilgi oldukça yükseldi. Bundan 25-30 yıl önce Trabzon’da hentbol maçlarına ilgi çok büyüktü. Doktorlar, mühendisler, sanayide çalışan işçiler, herkes bu spora ilgi gösterir, oynardı. 19 Mayıs Spor Salonundaki maçlar heyecanla beklenir, önemli sayıda seyirci tribünü doldururdu” dedi. Tecrübeli spor adamı, şöyle devam etti: “Ancak şu an böyle bir durum yok ve bu bizi gerçekten çok üzüyor. Her şey maddiyata kalmış durumda, o yüzden belediyeler dışında bu işe çok katkı sağlayamıyor kimse. İlçelere maça gitmek bile çok yüksek bir maliyet gerektiriyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü destek veriyor ama o destek alanlara yatırım yapmıyor.”
ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLANIYOR!
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa başlattığı Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi kapsamında birçok kişinin hentbola yönlendirildiğini ancak burada da bazı sıkıntılar yaşadıklarını belirten Kaynak, şöyle konuştu: “Yetenek Taraması tamamen bilimsel veriler ışığında yapılıyor, çocukların vücut yapısını, yeteneğini a’dan z’ye ortaya koyuyor. Temel Motorik (Esneklik, Dikey Sıçrama, El Kavrama Kuvveti, Geriye Sağlık Topu Atma, Sürat, Çeviklik) ve Antropometrik (Boy, Kilo, Kulaç Uzunluğu, Oturma Yüksekliği) test ve ölçümler yapılıyor. Bunlara daha sonra Koordinasyon, Mekik, Denge ve Reaksiyon testleri ekleniyor. Bu bilimsel verilere göre çocuklar çeşitli branşlara yönlendiriliyor. Bu veriler bir sporcuya ‘hentbola uygun’ diyor ama velisi ‘ben çocuğumu futbola göndereceğim’ diyor. Aileler para kazanabilmek için çocuğunu futbola yönlendiriyor, bizim de elimiz kolumuz bağlanıyor. Bu arada olan çocuğa oluyor, belki de iyi bir hentbolcu, futbola giderek kayboluyor.”
HENTBOL FUTBOLUN ELLE OYNANANI
Trabzon’da hentbolun önemli bir kültür olduğunu ve çoğu kişinin gerçek anlamda hentbol bilgisine sahip olduğunu da vurgulayan Kaynak, eski heyecanı geri getirmenin ise zirve yarışı vermeyle orantılı olduğunu söyledi. Kaynak, şöyle konuştu: “Hentbolun ilgi görmesi için takımın ligde direkt kafaya oynaması lazım. Bu iş yatırım işi o yatırımı yaparsan tribünlerde dolar herkes orada olmak ister. Futboldan anlayan herkes hentboldan anlar. Hepimizin kafasına uygun aslında. Şöyle düşünün futbolun elle oynananı sadece. O yüzden bizim Trabzon insanı hentbolu çok çabuk kavrıyor ve anlıyor.”
5 YIL ÖNCE ACI BİR TECRÜBE YAŞADIM
Trabzonspor’un bir dönem hentbola yatırım yapmasının ve ardından bir anda elini çekmesinin kendisinde çok acı bir yara bıraktığını da vurgulayan Kaynak, “Trabzonspor ile o zaman ilk üç içerisinde yer alacak bir takımımız vardı. Ancak bir anda, ‘kapatıyoruz’ dediler ve tüm oyuncularımız dağıldı. Daha sonra tekrar kuralım dediklerinde ise iş işten geçmişti ve küme düştük. Bu duruma gerçekten çok üzüldüm ve bir süre geri çekildim. Ardından önce Gençlikspor bize sahip çıktı, şimdi de Belediyespor. Şu an birlikte hentbolu ayakta tutuyoruz. Hentbol kariyerimde birçok kupa kazandım ama burada neredeyse sıfırdan başladığımız takımla kazandığımız kupa hepsinden değerliydi” diye konuştu.
YORULMAK LÜGATIMIZDA YOK
Yaptığınız işten keyif almanın başarının anahtarı olduğunu savunan Kaynak, “Ama kilit nokta ise emek. Benim hayatımda başarıya giden her anın püf noktası emektir. Başarıyı hayal edersin ama onu elde etmek için emek vermelisin. Biz çok emek verdik ve hak ettiğimizi elde ettik. Daha büyük başarılar içinde daha çok emek harcayacağız, başarını peşinden koşmaktan yorulmayacağız. Çünkü yorulmak bizim lagarımızda yok” diye konuştu. Alt yapısı güçlü olan takımların geleceği başarılı bir şekilde yazabileceğini söyleyen Ahmet Kaynak, “Kulüp olarak alt yapı konusuna hassasiyetle yaklaşıyoruz. Süper Lig’e çıkmamızın baş aktörlerinden bir tanesi de alt yapıdan gelen sporcularımız olmuştur. Düşünebiliyor musunuz kadromuzda 2005’li oyunculara bile yer verdik. Biz tüketen değil, üreten olacağız. Alt yapı koordinatörümüz Seyfettin Uzun yönetiminde geleceği pırıl pırıl yeni fidanlar yetişiyor. Bu çocuklar yakın gelecekte Türk hentboluna damga vuracaktır” dedi.
TAKA/NURGÜL GÜNAYDIN