Geleneksel içecek kültürümüzün baş tacı olan ıhlamur, nane, limon, adaça­yı, kuşburnu gibi içecekler kafe ve kahvehanelerde, evlerde doğal beslenmenin geçerli olduğu günlerdeki gibi keyifle içilmektedir. Bitki çaylarının soğuk algın­lığından ciltteki tahrişe karşı önleyici ve hatta iyileştirici özellikleri vardır. Bitki çaylarının şifalarından yeteri kadar faydalanabilmemiz için satın alırken, saklar­ken, demlerken hatta  içerken bazı şeylere dikkat etmeliyiz. Hadi şimdi tek tek çayları inceleyelim…

Siyah Çay: hepimizin en çok tükettiği sıcak içeceklerden birisidir. İçeriğindeki doğal antioksidan olan flavonoidler kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırır ve böylece kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda çayın LDL kolesterolü düşürdüğü de tespit edilmiştir. Ayrıca polifenol ve kateşinleri içermesi nedeniyle kansere karşı koruyucu etki sağlar. Evet her güzel şeyin bir kusuru vardır ki çayda bulunan kafein ve tanenler vücuttan su atımına neden olur.Gün içerisinde demlik demlik değil 3 fincandan fazla tüketilmesi önerilmez.


Beyaz Çay: son zamanların moda çayları arasında yer alan beyaz çay çaylar arasında en az işlem görmüş olandır. Antioksidan miktarı en yüksek olan bitki çayıdır. Daha sıkı ve esnek cilt sahibi olmak istiyorsanız beyaz çay tam aradığınız.Kollojen yıkımını baskılayıcı ve cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önleyen etkiye sahip olduğundan daha sıkı bir cilt hediye eder. Ayrıca, yağ üretimini baskılayıcı ve mevcut yağları parçalayıcı özelliği vardır.Emziren anneler, gebelik döneminde, tansiyon hastaları,kemoterapi alan kanser hastaları, kan sulandırıcı kullananlarda tüketmekten kaçınılmalıdır.


Yeşil Çay: zayıflama denince ilk akla gelen, diyetlerin vazgeçilmezidir.  Hücre oluşumunda etkili olan yeşil çay iyibir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca baş ağrısı, vücut ağrıları,hazımsızlık, depresyon, toksinleri uzaklaştırıcı, bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Yapılan çalışmalarda güçlü antioksidan içeriği sayesinde, düzenli tüketiminin kansere karşı koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.Emziren anneler, gebelik döneminde, tansiyon hastaları ,kemoterapi alan kanser hastaları, kan sulandırıcı kullananlarda tüketmekten kaçınılmalıdır.

Rezene Çayı: Gaz ve kramp ağrılarında,mide ve bağırsakproblemlerinin çözümüne olumlu etkisi vardır. Ayrıca emziren annelerin süt miktarının artmasını sağlar.

Papatya Çayı: Stres ve uykusuzluk döneminde yatıştırıcı etki sağlar. Allerjenik özelliğinin yüksek olması nedeniyle çocukların ve hamilelerin tüketmesi önerilmez.

Melisa çayı: Sinir sistemi üzerindeki olumlu etkisi dolayısıyla uyku problemi yaşamanızı engeller. Ayrıca stresli dönemlerde papatya çayı gibi yatıştırıcı etkisi vardır.

Kiraz Sapı Çayı: Diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyici, safra akımını sağlayıcı, barsak düzenleyici etkisi vardır. Özellikle regl döneminde şişkinliğinizin azalmasına yardımcı olur.
 
Kuşburnu ÇayıBağışıklık sistemini güçlendiren bir yapısı vardır. Hastalıklara karşı direnci artırır ve C vitamini deposudur. Günde 2-3 fincan kadar tüketmekte fayda var.

Zayıflama amaçlı tükettiğimiz çaylarda nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle diğer yiyecekler gibi çaylar da mucizevi değildir. Bu nedenle ilk olarak aldığımız kaloriye dikkat etmeliyiz. Fazladan aldığımız her kalori vücudumuzda yağ olarak depolanır. Harcadığımız enerji aldığımız enerjiyi geçince bitki çayları da bizim için yardımcı faktör olur.

Zayıflama denilince hepimizin aklına metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle zayıflatan bitkisel çözüm olarak ilk yeşil çay gelir. Bunların yanında rezene ve funda yaprağı geliyor.Kalori yakma özelliğine sahip civanperçemi ve yaban mersini çayını da tüketebileceğiniz zayıflama çayları arasına ekleyebilirsiniz. 

Kilo vermenize yardımcı olacak bitki çayı karışımda ise tarçın ve zencefil çayıdır. Bu çayı hazırlamak için 1 kabuk tarçın, 1 kök zencefil, 1 litre su, 6 adet kakule, 2 adet karanfili bir kapta karıştırıp 3 dakika kaynatın. Elde ettiğiniz çayı öğlen ve akşam olmak üzere günde 3 4 bardak içebilirsiniz.

Zencefil çayı, ıhlamur ve ada çayı da tek başına kullanıldığında bile hızlı ve sağlıklı zayıflamaya yardımcı bitki çayları arasında yer alır. Bu bitki çayları sayesinde vücudunuzda biriken toksini atar.

Mate çayı, en popüler zayıflatan bitki çaylarından olan matekan dolaşımını hızlandırır ve zayıflamanızı kolaylaştırır. Ayrıca sindirimi de düzenler ve yağlı yiyeceklerin yağlarının vücuda geçmesine engel olur.

Bitki çayını nasıl demlerim?

Bitki çayı alırken mümkün olduğu kadar tazesini almaya dikkat edin. Bitki çaylarının son kullanma tarihlerine bakmadan kesinlikle almayın. Bitki çayları eğer nemden uzak ve kapalı bir kapta muhafaza edilmişse en fazla 18 aylık bir raf ömrü vardır. En iyisi çayınızı güvendiğiniz bir aktardan almaktır. Paket çaylar daha hijyenik koşullarda hazırlandığı ve raf ömrü daha uzun olduğu için tercih edilebilir.

Yapılan en büyük hata bitki çayını ocağın üstüne koyup saatlerce kaynatmaktır. Bitki çaylarını saatlerce kaynatmak doğru değildir. Doğru demleme yöntemi kaynatılmış suyu 1-2 dakika bekletiyoruz. Bitkiyi üzerine ekleyip 5-10 dakika demlenmesini bekliyoruz.Bitki çayı tüketimimiz günde 3-4 fincanı geçmemelidir. Sağlıklı ve mutlu haftalar.
Sümeyye Yazıcı
Editör: TE Bilisim