Rapor, Gazze’deki temel hizmetlerin yanı sıra inşaat, tarım, imalat ve hizmet sektörlerinde yaşanan büyük düşüşleri ortaya koydu. İnşaat kapasitesinin yüzde 96, tarım üretiminin yüzde 93, imalat sektörünün yüzde 92 ve hizmet sektörünün yüzde 76 oranında azaldığı ifade edildi.
BM, Gazze ekonomisinin zaten zayıf olduğu bir dönemde savaşın patlak vermesiyle ekonomik hayatın neredeyse tamamen durduğunu vurguladı. Rapor, askeri harekatın Gazze’de “benzeri görülmemiş bir insani, çevresel ve sosyal felakete yol açtığını” belirtiyor.
2022 verilerine göre, olası bir ateşkes sonrası Gazze’nin ekonomik verilerine ulaşmasının 350 yıl süreceği tahmin ediliyor. Rapor, 2023 yılında Gazze ekonomisinin yüzde 22,6 oranında daraldığını, bu düşüşün büyük kısmının savaşın dördüncü çeyreğinde gerçekleştiğini kaydediyor.
Ayrıca, eğitim ve sağlık sektöründe de büyük hasar olduğu belirtiliyor; okulların yüzde 88'inin, hastanelerin ise yüzde 57'sinin hizmet dışı kaldığı ifade ediliyor. Gazze’deki mevcut bina stoğunun yaklaşık dörtte birinin yıkıldığı veya ciddi hasar gördüğü de raporda yer aldı. UNCTAD, Gazze’nin yeniden inşası için yüzde 10’luk bir ekonomik büyüme hızı yakalanması durumunda bile toparlanmanın onlarca yıl alabileceğini vurguladı.