GSS prim borçlarını ödemeyen vatandaşlar için 1 Ocak’tan itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı tamamen kaldırılacak. Meclis'in gündeminde borçların ertelenmesine yönelik yasa tasarıları bulunuyor, ancak henüz kesin bir düzenleme yapılmadı.

Türk vatandaşı artık alınmayacak! Dünya devi ülke kapıları kapattı Türk vatandaşı artık alınmayacak! Dünya devi ülke kapıları kapattı

2012 yılında 'yeşil kart' uygulamasının kaldırılarak hayata geçirilen GSS, 9 milyondan fazla kişiyi kapsıyor. GSS kapsamında bulunan vatandaşların, brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında prim ödemeleri gerekiyor. 2024 yılı için bu tutar 600 lira olarak belirlenirken, ödeme gücü olmayan kişiler, gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerine ücretsiz erişim sağlayabiliyor.

SGK, gelir testi yaptırmayan ve prim borcu bulunan vatandaşlara tebligat göndermeye başladı. Hükümet ve AKP kanadında GSS borçlarının ertelenmesi için çalışmalar yapıldığı ifade ediliyor. Meclis'in gündemine gelecek olan torba yasa tasarıları içerisinde bu konuya yönelik düzenlemeler yapılması bekleniyor.

Alternatif olarak, Cumhurbaşkanı Kararı ile GSS borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için sürenin uzatılması da değerlendiriliyor. Geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2024 tarihine kadar prim borcu olanların kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alması süresi uzatılmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ