Ankara'da Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi 21 yaşındaki Fatih Serin, Mersin'in Erdemli ilçesinde ailesinin kullanılmayan serasını tropikal bir ürünle değerlendirdi. Daha önce sebze ekilen serada çarkıfelek ya da aşk meyvesi olarak bilinen passiflorayı yetiştiren Serin, ilk hasatında yaklaşık 300 kilogram ürün aldı.

Serin, bir fidanın 10 yıl boyunca ürün verdiğini, bir dönümde ilk yılda 300 kilogram, beşinci yıldan sonra ise 2 tondan fazla ürün elde edildiğini belirtti. Passifloranın kilogram fiyatının 100 ile 120 TL arasında satıldığını, perakende satışlarda ise bu fiyatın 200 TL’ye kadar çıktığını vurguladı.

Serasında çarkıfelek meyvesini yetiştiren genç girişimci, "Daha önce burada domates ve fasulye gibi ürünler ekiliyordu. Artık bu ürünler pek getiri sağlamıyordu, bu yüzden bir arayışa girdik. Tropikal meyveler denemek istedik ve çarkıfelek en mantıklısı oldu. Avokado gibi ürünlerin artan üretimi fiyatların düşeceğini düşündürdü" dedi.

Mersin'de ilk olarak bu ürünü eken Serin, "Şu an bu meyvenin piyasası bilinmediği için kazanç sağlamak mümkün. İlk sezon 300 ile 500 kilogram arasında hasat alıyoruz ve yılda iki defa ürün topluyoruz. Üretim 3 tona kadar çıkabiliyor" diye ekledi.

Sürücüler kurtuldu! Artık her sene bu parayı vermek zorunda kalmayacaklar Sürücüler kurtuldu! Artık her sene bu parayı vermek zorunda kalmayacaklar

Kilogram fiyatlarının 100 ile 120 TL arasında olduğunu belirten Serin, eğer kendisi satarsa fiyatın 150, hatta 200 TL'ye kadar çıkabileceğini söyledi. Meyvenin yurtdışında 'passiflora', Türkiye’de ise çarkıfelek, tutku ya da aşk meyvesi olarak bilindiğini aktaran Serin, "Sakinleştirici özelliği var. Şurubu yapılabiliyor ve çayı demlenerek tüketiliyor. Uyku problemi olanlar için doğal bir alternatif" ifadelerini kullandı.

İlk hasatında 300 kilogram ürün elde eden Serin, bir kısmını kendi satarak, bir kısmını da toptan olarak pazara sundu. Bu meyve, hem lezzetiyle hem de sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor.

Kaynak: İHA