Kot pantolon gibi kalın kumaşlardan üretilen kıyafetler, çamaşır makinesinin diğer çamaşırlarla bir arada yıkandığında hem kendi rengini diğer çamaşırlara verebilir hem de yıkama sürecinde zorlanabilir. Bu nedenle, kotları tek başına yıkamak, çamaşırların daha temiz ve yıpranmadan yıkanmasına olanak sağlar.
Çamaşır makinelerinin eskisi kadar dayanıklı olmadığını birçok kişi söylüyor. Bu doğru mu konusunu beyaz eşya üretenlere bırakıyoruz. Ancak bazı tüketici hataları da çamaşır makinesinin hızlı bozulmasına neden oluyor.
1. Çamaşır makinesinin ayarlarıyla sürekli oynamak
Çamaşır makinesinin düğmelerini özellikle çocuklardan korumak şart. Yanlış takılan bir parça, çocukların atabileceği yabancı cisim makineye zarar verebilir.
2. Aşırı deterjan kullanmak
Aşırı deterjanla çamaşır yıkamak makinenin tesisatına zarar verir. Çabuk kireçlenmeye neden olur. Ayrıca makine belli bir kalıpta yıkadığından deterjan kıyafette kalır. Bu kıyafetin temiz kokması sizi kandırmasın. Kalıntı deterjana yol açar. Kalıntılı deterjan kıyafette bir süre sonra çürür. Bunun yerine çamaşır sodası veya kabartma tozu tercih edebilirsiniz.
3. Metal, demir içeren çamaşırlara dikkat etmemek
Demirli çamaşırlar, metalli çamaşırlar aşırı çarpmayla makineye zarar verebilir. Fermuarlı giysilerin fermuarını mutlaka çekin. Diğerlerini ise fileye koyarak yıkayabilirsiniz. Tüylü çamaşırları yıkarken mutlaka bir ıslak mendil makinenizin içine atın. Bu sayede hem makinenin içinde tüy birikmez tıkanma olmaz. Hem de kıyafetlerinizdeki tüyler birbirine takılmaz hepsi mendile takılır.
ÇAMAŞIRLARIN ÖMRÜNÜ UZATAN ÖNERİLER
Düşük ayarda yıkamak çamaşırlarınızı korumaz tam tersi düşük ayarda yıkanan çamaşırların rengi daha çabuk bozulur. Bu yüzden çamaşırlarınızı sıcak su da yıkamanız en doğrusudur. Bu sıcaklık ayarı ise makinenizin suyu ısıtma ayarına bağlıdır. Bu püf noktayı baz alarak yıkamanız tavsiye edilir.
Çamaşırları dikkatli seçerek makineye koymakta fayda var. En ufak renkli bir kıyafetin bile beyazlarla atılması hem renkli kıyafeti hem de beyazları olumsuz etkiler. Bu yüzden her rengi hatta kumaşı ayırarak yıkayın. Örneğin kot pantolonlar tek yıkanmalı. Öte yandan saten kumaşlar ve perdeler de yalnız başına yıkanması gerekenler.