Orman Yangını Partiküllerinin Etkisi

Orman yangınları, arkasında güçlü ısı emici partiküller bırakarak güneş ışınlarının atmosferde daha fazla tutulmasına neden oluyor. Washington Üniversitesi'nden Rajan Chakrabarty ve ekibi, bu partiküllerin kar yüzeyindeki yansıtıcılığı azalttığını, yüzeyi koyu hale getirip daha fazla ısınmaya yol açtığını tespit etti. Koyu kahverengi karbonun, daha önce suçlanan siyah karbona kıyasla 1,6 kat daha güçlü bir ısıtıcı olduğu belirlendi.

D-BrC ve Siyah Karbon Arasındaki Fark

Koyu kahverengi karbon partikülleri, siyah karbonun daha güçlü bir ısıtıcı "kuzeni" olarak tanımlanıyor. Duman partikülleri, kar yüzeyinde kalıcı olarak birikiyor ve yıkamayla uzaklaştırılamıyor. Kar bu etkiyle yansıtıcılığını kaybederek, çevresindeki hava sıcaklığını arttırıyor ve buzulların daha hızlı erimesine neden oluyor.

Orman Yangınlarının Artan Tehdidi

5 Dakikada Hazırlanan Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi 5 Dakikada Hazırlanan Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi

Araştırma, bu partiküllerin etkisini hesaba katmadan orman yangınlarının yol açtığı kar erimesinin hafife alındığını ortaya koyuyor. Yangınların yaygınlaşmasıyla birlikte d-BrC’nin etkisini azaltma politikaları geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: Yeni Çağ