Kentte, Şiran ilçesi Çakırkaya köyünde bulunan tarihi Çakırkaya Manastırı 65 metrelik kayanın oyulmasıyla inşa edilmesi nedeniyle Gümüşhane’nin Sümela’sı olarak nitelendiriliyor. Manastıra ulaşım sağlayan bağlantı yolu ise ziyaretçilere büyük zorluklar yaşatıyor.
Bakımsızlıktan kuşların içerisine yuva yaptığı tarihi manastırdan günümüze kilise, şapel ve birkaç küçük mekâna ulaşabildi. Manastırdaki orijinal kilisenin içerisinde, kayalardan yontularak oluşturulmuş sekiz destek sütünün alt kısımları tamamıyla kırılmış durumda. 13 ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen manastırı 1848 yılında Piskopos Jeremias Georgas yeniden kurdu.
Tarihi Çakırkaya Manastırı’nın zaman içerisinde deforme olduğunu söyleyen ziyaretçi Sefa Kara, “Burayı duyduk ama bir Şiranlı olarak ilk defa geldik. Kayalar oyulmak suretiyle yapılmış bir yer. Zaman içerisinde deforme olmuş, içerisindeki direkler kesilmiş. Burası insanlar tarafından hor kullanılmış yine de insanlar ziyarete geliyor buraya ama zorlu şartlarla geliyorlar. Yolların düzenlenmesi gerekiyor, manastırın giriş kapılarının yapılması gerekiyor” dedi.
AYŞE SANCAK
Çakırkaya Manastırı ilgi bekliyor
Gümüşhane'nin Şiran ilçesinde bulunan ve 13 ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen Çakırkaya Manastırı ilgi bekliyor.
Editör: Doğukan ÖZKURT
Yorumlar
Çok Okunanlar
Trabzonspor'a Yeşil Işık: "Bırakın Trabzon'a Gideyim"
Eski Trabzonspor teknik direktörü Abdullah Avcı’nın açıklamaları şaşırttı
Trabzonspor’dan Çifte Transfer Hamlesi: Eski yıldız geri mi dönüyor?
Trabzonspor'da Dev Operasyon; Transferde sıcak saatler
Trabzonspor'da 3 Transfer Kesinleşti: İşte O Mevkiler
Ganalı Yıldızdan Trabzonspor'a Mesaj: Şenol Güneş'le Yeniden Buluşabilir