Trabzonlu Sevilen Öğretmen Hacer Lermi Hayatını Kaybetti: Vakfıkebir Hacer Hocaya Ağlıyor Trabzonlu Sevilen Öğretmen Hacer Lermi Hayatını Kaybetti: Vakfıkebir Hacer Hocaya Ağlıyor

Petrol Yolda”

Prof. Dr. Nafiz Maden, daha önce yapılan haberlerdeki eleştirilerin aksine, bu sızıntının Osmanlı döneminden beri var olduğunu belirtti. “Geçmişte yaptığımız birkaç haberde eleştirilmiştik. Bu sızıntı sadece seçim dönemlerinde çıkıyor diye. Sonra bitiyor. Ancak yapılan raporlarda Osmanlı döneminde bile bu sızıntının olduğu çıkmış. 1933 yılında yapılan haberde Çayeli açıklarında petrol arama çalışmaları yapılıyor. 1958 yılında İngiliz araştırma firmaları bu bölgede araştırma yapmış. Dolayısıyla biz de bu Çayeli açıklarında petrol olup olmadığına yönelik bir araştırma yaptık. Gittik oradan numune aldık. Bu numuneleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Ar-Ge biriminde analiz ettirdik. Petrolün varlığını kanıtladık. Doğal bir petrol kaynağı olduğunu ortaya koyduk. Şu anda geçtiğimiz hafta içerisinde Enerji Bakanımızın petrol araması yapılacağını söylemişti. Biraz da geç kalınmış bir faaliyet olarak görüyorum. Bir an önce yapmak gerekiyor. En yakın zamanda da sondaj yapılmasını bekliyoruz. En yakın zamanda o petrolü çıkaracağız,” ifadelerini kullandı.

“Tüm Türkiye Yararlanacak”

Çıkarılacak petrolün sadece Rize'ye değil tüm Türkiye'ye büyük katkı sağlayacağını ifade eden Maden, “Petrol sadece Rize'ye değil ülkemize de çok şey katacak. Sektörlerin tamamı enerjiye bağımlı. Bizler de petrolü çıkardığımızda ve onu rafine edip kullandığımız zaman dışarıya vereceğimiz dövizde azalma olacak. Belki bu bölge Kuveyt olmayacak. Bir Suudi Arabistan gibi olmayacak ama bizim enerji bağımlılığımızı azaltma açısından faydalı olacak. Ülkemizde bu sayede dışarıya döviz vermeyecek, enerji bağımlılığımızı azaltacağız. Rize çayla anılan bir yer. Artık bu petrol çıktıktan sonra Rize sadece çayı ile değil petrolü ile de anılacaktır,” dedi.

Bu keşif, Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltma ve ekonomik büyümesini destekleme potansiyeli taşıyor. Sondaj çalışmalarının en kısa sürede başlaması beklenirken, bölgenin gelecekteki enerji kaynaklarına katkıda bulunacağına dair büyük bir umut var.    

Kaynak: İHA