2018’de 3.Lig’de mücadele eden Düzyürtspor’u satın aldılar. Hekimoğlu Trabzon FK ismiyle mücadele ettikleri ligde ilk yılında 2.Lig’e yükseldiler. 2020-21’de Türkiye Kupası’nda Süper Lig ekibi Kayserispor’u elediler. 7 Aralık 2021 tarihinde 1461 Trabzon kulübünün ruhunu yaşatmak adına kulübün ismini 1461 Trabzon Futbol Kulübü olarak değiştirdiler. Tesisleşmeye 150 milyon liranın üzerinde yatırım yapan, son yıllarda Trabzon futboluna büyük bir heyecan kazandıran 1461 Trabzon FK’nın Başkan Celil Hekimoğlu, TSYD Trabzon Şubesi Dergisi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Tesisleşmeye ve altyapıya yaptıkları yatırımlarla 1461 Trabzon FK’yı Türkiye’deki sayılı kulüpler arasına sokan Hekimoğlu, artık 1.Lig’e çıkmalarının zamanının geldiğini söyledi. Celil Hekimoğlu, kulüplerin borç batağında olmalarını ise şöyle değerlendirdi: “Türk Federasyon kuralları uygulamalı, kurallara uymayanı küme düşürmeli. Ama olmuyor, çok müdahale var. Nasıl Juventus’u küme düşürüyorlarsa Türkiye'de de bu uygulanmalı.”
GEMİLERİ YAKTIK
C. HEKİMOĞLU: “4 yıllık 2.Lig maceramız var, bu 4 yılın hepsinde de play-off oynadık. Önümüzdeki sene artık 1.Lig’e yükselerek bunu taçlandırmalıyız. Önümüzdeki sene biz artık gemileri yakmak istiyoruz. Birinci olacak şekilde bir yapılanmaya girdik. İnşallah oluruz. Beni sportif olarak en çok 1.Lig’e çıkmak ve orada yarışmacı takım olarak devam etmek mutlu eder. Yeni sezon öncesi ikinci bir motivasyonumuz daha var. Trabzonspor bize bu anlamda büyük bir motivasyon veriyor. 1.Lig’de olmamızı çok istiyorlar. Manevi anlamda bir destek var. Muhtemelen bir oyuncu desteği de olacak Trabzonspor'un. Biz de kendi imkanlarımızı kullanıp bu desteği biraz büyüteceğiz.”
Hekimoğlu: 10 tane hoca ile çalışıyorum ancak bir tane oyuncu A takıma çıkmıyor
HER SENE BAŞKAN DEĞİŞİYOR!
Futbolda önemli bir tecrübeye sahibiz artık. Benim şu an scout ekibine ihtiyacım yok gibi. Çünkü bütün oyuncuları tanıyorum aşağı yukarı. Buna rağmen ciddi bir scout ekibi ile transferler üzerinde çalışıyoruz. Değerli insanlardan bilgi aldık, Transfer havuzumuz oluşmuş durumda. Kimlerle şampiyonluğa gideceğimizi biliyoruz. Birçok kulüpte bu yok. Birçok kulüpte her sene bir başkan değişiyor. Başkan geliyor, bir sene sonra gidiyor. Ben 5 yıldır kulübün başındayım şimdi. O tecrübeyi bu sefer şampiyonluğa çevirmemiz lazım. Mücadele vereceğiz sonuç olur olmaz o Allah'ın takdiri. Çünkü bazen çıkıyor bir hakem, son saniyede bir tane penaltı veriyor ve hayallerini yıkıyor.
BJELİCA ÇOK İSTİYOR!
“Bizim şu an Trabzonspor'dan oyuncu alan değil, oraya oyuncu veren bir misyonda olmamız lazım. Şu an o konuma gelemedik. Onu 1. Lig’e gelebilirsek yapabiliriz. Trabzonspor’un oyuncularını daha kıymetli hale getirmemiz lazım. Bizim amacımız o. Yabancı, genç oyuncuları burada kazanıp Trabzonspor'a vermemiz lazım. 1.Lig’e çıkarsak yapacak çok misyonumuz var bizim. Trabzonspor kulübü de onun farkında. Trabzonspor’un Hırvat teknik adamı Bjelica çok mütevazı, alçak gönüllü. Bizim 1.Lig’de olmamızı çok destekliyor. Yani hem kulüp başkanımız, yönetim kurulumuz hem de hoca da buna çok inancını gösterdi. Hoca, ‘Mümkün olduğunda bütün maçlara geleceğim. Bu takım 1.Lig’de olmalı ki birlikte daha iyi bir iş birliği yakalayalım’ diyor.”
BECEREMİYORUZ YANİ!
Trabzonspor altyapı için Double Pass firmasıyla çalışıyor. Dünyadaki son teknoloji getirmeye çalışıyorlar. Bizim öyle bir bütçemiz yok. Ama biz yine şu an altyapı için sahalar yapıyoruz. Trabzonspor’un daha yukarıda bir vizyonu var. Onlarla biz kıyaslanamayız bile. Bence doğru yapıyorlar. Burada sorgulamamız gereken şey kendimizi geliştirmememizdir. İnsanlar kendilerini geliştirmeli. Ben altyapıya büyük yatırımlar yapıyorum. Müthiş bir tesis var altyapıda. 10 tane hoca ile çalışıyorum. Ancak benim kulübümde bir tane oyuncu A takıma çıkmıyor. Biz de beceremiyoruz yani. O yüzden bizim Türk futbolu şu anda çok sancılı.”
Celil Hekimoğlu: Türk futbolunu yeniden dizayn edilmesi lazım. Bu işin sonu yok
EĞİTİME İHTİYACIMIZ VAR
Trabzonspor’un ekonomik tablosunu Başkan Ertuğrul Doğan açıkladı. Benim yedi sene önce söylediğime geldi durum; Ferrari ile uçuruma gidiyoruz. Ben aday olduğum zaman hiçbir şeye bir şey vaat etmedim. ‘Kan kusacağız, bu borçlanmayı temizleyeceğiz’ dedim. Hatta bana bir taraftar ‘şampiyonluk sözü vermeyecek misin?’ diye sordu ‘Vermiyorum’ dedim. ‘O zaman oy vermem sana’ dedi. ‘Verme’ dedim. Bin kişilik toplantılarda da söyledim bunları. ‘Ekonomiyi düzelteceğiz’ diyordum. Ama şöyle bir şey var: Diyelim ki geldik kurtardık kulübü. Mesela Ertuğrul başkan şu an harika çalışmalar yapıyor. Kulübün tüm borcunu kapattı. Bir sene sonra geldi başkası. Şampiyonluk vadetti, harcadı 50 milyon Euro? Bir sene sonra aynı duruma gelir. Bu işin sonu yok. Bizim eğitime ihtiyacımız var.
TÜRK FUTBOLUNUN DAYAK YEMESİ LAZIM
Federasyon kuralları uygulamalı, kurallara uymayanı küme düşürmeli. İtalya ve İngiltere’deki gibi. Ama olmuyor, çok müdahale var. Türk futbolunun dayak yemesi lazım. Nasıl Juventus’u küme düşürüyorlarsa Türkiye'de de bu uygulanmalı. Sen 2. ligde bunu uyguluyorsun, Süper Lig’de uygulamıyorsun niye? Çünkü herkes sana bir şekilde borcu yoktur kağıdı verebiliyor. Verememeli. Adamın borcu var ama o kağıdı veriyor. Federasyonun da yapacağı bir şey yok orda aslında baktığın zaman. Yani bizim sistemin iyi yürümesi lazım. Türk futbolunu yeniden dizayn edilmesi lazım..
Yani düşüyoruz, bittik biz ya. Taraftar yok daha tribünlerde. Kulüpler batağa düşmüş. Sıfırdan başlamalıyız her şeye.
KULÜPLER SATILSIN
Türkiye'de mali fair play uygularsanız borçlanma, tesisleşme, futbol altyapı akademisini koyduğun zaman biz Süper Lig’de oluruz! Şu anki Süper Lig’deki 12’si aşağı iner. Şirket kulüpleri, yani şahısların olması mantıklı geliyor. Avrupa'da Araplar gelip takım alıyorlar. Ekonomiyi rahatlatıyorlar, yatırım yapıyorlar, başarılı oluyorlar. Buraya baktığımız zaman 1461 Trabzon’un sahibi biziz. Her şey düzenli burada. Iğdırspor'un, İskenderunspor’un başkanları şahıs ve başarılılar. Ama çok iddialı bazı takımları valiler, belediye başkanları yönetiyor, istedikleri gibi yönlendirmeler yapıyorlar. Bizde öyle bir şey olamaz. Benim kulübe zarar verme ihtimalim yok. Tamamen şirketleşme çok faydalı. Zaten federasyonun şu anki çıkan tüzükleri de kulüplerin şirketleşmesi var. Ben kulüplerin satılmasını tamamen destekliyorum.
Celil Hekimoğlu: Diğer liglere göre çok büyük eziyet var burada, bu düzelmeli
BU LİG ÇOK ACIMASIZ
“18 takımlı 1.Lig’de 3 takım çıkıyor. 3.Lig’de herkes kendi grubunda 2 takım çıkartıyor. Ama 2. Ligde ne hikmetse her biri fazla kalabalık yapmamak adına üç düşüyor, üç çıkıyor ama 40 takımdan çıkıyor. Çok büyük eziyet var burada, bu düzelmeli. Biz diyoruz ki her gruptan yine iki takım çıksın. Bir direkt çıksın, play-offt’an da bir takım daha çıksın. 3.Lig böyle zaten. Diğer grubun lideriyle yani o son finali oynamayalım. Bu sene ben yatırım yapacağım. Kendi grubumuzda birinci olmazsak bile ikinci olduğum zaman bir maçla çıkabilirim, Pendikspor gibi mesela. Bir maçla lige çıktı. Bu bizde de olması lazım ve şu an bize bir haksızlık yapılıyor. 1.Lig kulüpleri, bir takım daha artarsa gelirimiz azalır diye buna karşı çıkıyor. Ama bu düşünce yanlış, ikna etmemiz lazım.”
DÜŞENİN ÇIKMA ŞANSI ZOR
Yomraspor ve Ofspor küme düştü. Bu kulüpleri tartışmak bizim haddimize düşmez, ama çok yatırım yapmadılar. Yatırım yapmazsan bu lig çok acımasız. Ben Sebat Başkan'ı değerli Cemil abiye de çok söylüyorum. Bu ligi sakın hafife alma, yoksa düşersin dedim. Geçen sene biz de düşecektik. Ofspor'la yaptığımız iki hazırlık maçını kaybedince ‘biz küme düşeceğiz’ dedim ve hemen takviye yaptık. Ama onlar yapmadılar. Düşenin tekrar çıkması da çok zorlaştı. Şimdi BAL liginde 5 Trabzon takımı var. Nasıl çıkacaksın oradan? Ofspor, Yomraspor, Kireçhanespor, DSİ Karadeniz, Derecikspor. Bir tane çıkacak. Oradan da küme düşebilirler.”
HAKKIMI HELAL ETMİYORUM!
Başkanlığım döneminde beni en çok üzen Kocaelispor maçıydı tartışmasız. Çünkü o maçta şaibe vardı, temiz maç değildi. Hakkımı da helal etmiyorum. İki maçı kaybetmeden elendik. Bir şampiyonluk gitti. Onu unutamam. Hayatımın en kötü maçı oydu. En mutlu olduğum maç da muhtemelen 3. Lig’de şampiyon olduğumuz maçtır. Nazilli deplasmanıydı. 90.dakikada attığımız golle şampiyon olduk. Berabere kalsak Nazilli şampiyon olacaktı.”
SADECE PARAYLA OLMUYOR!
Trabzonspor’un 25 milyon Euro’luk bütçe ile şampiyon olmasına rağmen geçen sezon 40 milyon Euro’nun üzerindeki bütçeyle hayal kırıklığı yaşadığının hatırlatılması üzerine Hekimoğlu, “Doğru. Mesela Darıcaspor küçük bütçeyle Orduspor’u geçerek şampiyon oldu. Orduspor tam 5 kat fazla para harcamıştı. Yani parayla bu iş olmuyor” cevabını verdi. Geride kalan sezon şampiyon olan takımların 70-80 milyon TL harcarken kendilerinin 35 milyon TL harcadıklarını söyleyen Hekimoğlu, “Kocaelispor, İskenderunspor, Bucaspor gibi takımlar bizden 2-3 kat fazla harcadı, sadece biri çıkabildi. Bu sezon da kolay olmayacak ama bu kez gereken yatırımı yapacağız” diye konuştu.
Celil Hekimoğlu: Niye mahrum ettin Trabzon'u sen Yavuz Selim Sahası’ndan?
BENİM HAKKIMI YİYORLAR
“Ben toplam iki hocanın ayrılmasını istedim, diğerleri kendileri istifa etti. Alper Avcı, M.City’de çalışıyor şu an, istifa etti, gitti. Ne yapabilirim? Osman Özköylü Altay'a gitti. Bize 300 bin TL tazminat vererek gitti. Ne yapabilirim? Yusuf Şimşek’e yarım saat yalvardım gitme diye. Benim hakkımı yiyorlar.
Bir teknik adamın duruşu ve kalitesi olması lazım. Kulübü düşünmeli. Sırf kendi puan ortalamasını düşünen hoca olmamalı. İşte niye Ulaş hoca diyorum? Adam dürüst, namuslu, hep kulübü düşünüyor, masraf olmasın istiyor. Ya biz çok zor yaşıyoruz. Yani otel var 200 bin lira, otel var 50 bin lira. Bizim 50 binde kalmamız lazım. Ama bazı hocalar biz burada kalalım diyor, o hocalarla biz çalışamayız. O yüzden kulübü koruyan, yönetimi düşünen bir hoca olması lazım. Ulaş hocayla bunu yakaladığımızı düşünüyorum.
SEBAT’LA ORTAK!
Yavuz Selim sahasını gelecek sezon Sebat Gençlikspor ile birlikte kullanacağız. Sebatspor çok kıymetli bir takım. Biz onu nasıl ayırırız? Biz izin verdik bu anlamda. Cemil abi rica etti. Biz de beraber kullanalım dedik. Şimdi federasyon bir hafta bizi, bir hafta onları oynatacak. Haftada bir sahanın bakımı güzel yapılınca hiçbir sorun olmaz. Reklamları yarı yarıya kullanacağız. Biz Cemil abiyle çok iyi anlaşıyoruz zaten.
SPOR DÜŞMANI MISINIZ?
“Bizim asıl konuşmamız gereken konu Trabzon’da ikinci bir saha yok. Mesela Akçaabat'ta bir tane saha yok. Sebat’ın sahası neden yıkıldı? O sahanın yapılması şuan 150 milyon TL. Bir takım daha çıksa 3.Lig’e nerede oynayacağız. Bunun tribün olayı da var. Benim yaptırdığım bir projesi var. İhalesi oldu ancak fiyatlar çok yükselince ihaleye kimse girmedi. Yavuz Selim niye yok edildi mesela. Şu an yıkılan saha nizamiden beş metre kısaydı, o 5 metre mi insanların gözüne battı? Ne kazandı Trabzon? Yine park yap arkada. Niye mahrum ettin Trabzon'u sen Yavuz Selim Sahası’ndan. Bunlar hatalardır hep şehirde. Bunların konuşulması lazım. Bunların hesabı verilsin. Sanki biri spor düşmanı Trabzon'da.”
BURASI YÖNETİCİ OKULU OLDU
Şu an Trabzonspor yönetimi de bizim beş altı arkadaşımız var. Doğanspor’dan beri devam ediyor. Demek ki burası aynı zamanda bir yönetici okuluna dönmüş. Burada kimse kusura bakmasın da biraz kendime pay alıyorum yani. Arkadaşlar iyi yetişmiş ki hepsi orada çok başarılı. Zeyyat bey Asbaşkan, Sami Bey mali sayman, Yahya Bey, Serkan Kılıç Başkan Yardımcısı. Kemal Bey genel sekreter. A takımı bizim teçhizattan geçmiş arkadaşlar. Çok değerli arkadaşlar.