Evde bakım maaşı alanlara müjde! Yakında kaç lira olacağı açıklandı Evde bakım maaşı alanlara müjde! Yakında kaç lira olacağı açıklandı

Bak, şöyle devam etti: “Türkiye'de son yıllarda tarım sektöründe hatalı tarım politikaları ve buna bağlı ekonomide yapılan büyük hatalar neticesinde büyük bir gelir ve üretim kaybı yaşanmaktadır. Bu bölgede yetişen 2 önemli ürün var çay ve fındık. Basın toplantıları yaptık gerekli yerleri ziyaret ettik basın açıklaması yaptık. Bugün de Trabzon'da STK’larla görüşme gerçekleştirdik. Sesimi Ankara'ya duyurmak için toplandık.  Vatandaşın halkın üreticinin sesi olmak için buradayız. Ahmet Kayaya katılımı için teşekkür ederiz. Türkiye 737 bin ile ilk sıradadır. Fakat Amerika ilk sıradadıe. Türkiye'nin sahip olduğu üretim alanı diğerlerinden fazladır fakat üretim aynı paralelse değildir. Türkiye'de 43 ilde üretim yapılıyor.  Ordu ilk sırada Trabzon 5. Sıradadır. Türkiye'de yüzde 85 Karadeniz bölgesinde üretilmektedir. Yüzde 56 üretimi Türkiye yapıyor . Türkiye'de İşlenmiş fındık ihracatı payı azalmaktadır. 2000den önce yüzde 80’lerde iken şimdi yüzde 60 dan aşağıdadır. İyi tarım uygulamaları geliştirilmelidir. 

Yatırımlar yapılmalıdır. Mirastan dolayı fındık üreticilerinin büyük bir kısmı şehirde yaşamakta ve fındık dalda çürümektedir. Piyasada yüksek miktarda fındık arzı vardı dolayısıyla fiyatlar düşmektedir. Bunlar üreticinin aleyhinedir bunun olmaması için üretici eğitimi verilmeli. Tüketici odaklı üretim modelleri üretilmelidir. Belediyeler lisanslı depoculuğa öncelik verilmeli. Fındık üretimi yurt dışında daha fazla haldedir. Batı Karadeniz daha büyük fındık tarlalarına sahiptir. 2019 yılında ruhsatsız fındık bahçelerinde ağaçlar sökülerek farklı ürünlere yöneltme oldu fakat başarısız oldu. 

Karadeniz'de 400 bin 000 üretici var. Bakanlığın rekolteyi gerçek ve doğru zamanda açıklaması ve TMO’nun üretici yerine yerelden fındık alımı yapması en büyük destektir. Bu yanlışa dur demek zorundayız. Buğday arpa çay üretene olduğu gibi fındığa da hak ettiğini verelim. Rekolte düşüşü gündemde önce gerçek rekolte açıklanmalı. 2023 rekoltesine göre 2024 ten beklenti en az 160 TL olmalıdır. Trabzon için en düşük 180 TL olmalıdır.”

Muhabir: Ayşe Sancak/Ebru Yavuzcan