CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, ilimizin doğu ilçelerinde yaşanan sel ve heyelan felaketinin ardından şehir dışında olmasına rağmen haberi alır almaz Trabzon’a hareket etti ve Yomra, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde incelemeler gerçekleştirerek, bölge halkıyla bir araya geldi.


Trabzon Valiliği’nin 2021’de yayımladığı Trabzon İl Afet Risk Azaltma Planı’na da atıfta bulunan Suiçmez, bu planda yer alan verilere dikkat çekerek, 2018’den itibaren Trabzon’da meydana gelen olağanüstü olay sayısı artışının ilk sırasında kuvvetli yağış, sel ve su baskınlarının yer aldığını ve Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinin uyarılarıyla ilişkilendirildiğinde meydana gelen olaylarda kuvvetli yağışlardan kaynaklı sel ve su baskınlarının öne çıktığını belirtti. “Bu tehlikeye karşı daha güçlü bir mücadele ve önleyici adımlar şart” dedi.

Suiçmez, sel felaketinin yarattığı tahribatı yerinde inceledikten sonra, yaşanan kayıpların ve hasarın Trabzon’un afet riskine ne denli açık olduğunu gösterdiğini belirtti. “Ne yazık ki, yaşadığımız bu felaket bize afetlerin ciddiyetini bir kez daha gösterdi. Sürmene’de halen kayıp olan vatandaşımız için arama çalışmaları sürüyor, bu durum bu olayın vahametini daha da artırıyor” diyen Suiçmez, acil önlemler alınması gerektiğini  vurguladı.

TRABZON ’da sel sonrası Karadeniz renk değiştirdi; kayıp kişi aranıyor TRABZON ’da sel sonrası Karadeniz renk değiştirdi; kayıp kişi aranıyor

"El Birliğiyle Bu Zor Günleri Geride Bırakacağız"

Yomra, Araklı, Sürmene ve Arsin’de sel felaketinin ardından incelemelerde bulunan Suiçmez, afetin yaralarını sarmak için halkın yanında olduklarını belirtti. Ancak Suiçmez, bu tür felaketlerin yaşanmasının ardında, yetkililerin yıllardır yeterli önlemleri almamasının büyük bir etken olduğunu vurgulayarak ciddi eleştirilerde bulundu. Suiçmez, özellikle bölgede yapılması gereken altyapı iyileştirmeleri, dere yataklarının ıslahı ve riskli alanlarda yapılaşmanın önlenmesi gibi hayati tedbirlerin uzun süredir ihmal edildiğini dile getirdi. Bugüne kadar defalarca uyarılmasına rağmen, bu çalışmaların yapılmaması nedeniyle halkın her yıl benzer felaketlerle karşı karşıya kaldığını ifade eden Suiçmez, bu ihmallerin, can ve mal kayıplarına neden olmasını sert bir dille eleştirdi. Selin ardından kaybolan bir vatandaşın halen bulunamaması, yaşanan ihmallerin acı bir sonucu olarak değerlendirilirken, benzer acıların tekrar yaşanmaması için yetkililerin bir an önce sorumluluk alarak gerekli adımları atmaları gerektiğini söyledi. Artık bu tür felaketler sonrası geçici çözümler yerine, kalıcı ve etkili tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, "El birliğiyle bu zor günleri geride bırakacağız, ancak gelecekte bu tür acıların tekrar yaşanmaması için yetkililer acilen sorumluluk almalıdır" diye konuştu.

"Bir Vatandaşımız Hâlâ Kayıp, Arama Çalışmaları Sürüyor"

Sürmene'de de incelemelerde bulunan Suiçmez, burada yaşanan sel felaketi nedeniyle kaybolan vatandaşımızı arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Suiçmez, Trabzon’un şiddetli yağış ve sel gibi doğa olaylarına oldukça yatkın bir coğrafyada bulunduğunu ve bu risklerin azaltılması için uzun vadeli önlemler alınması gerektiğini vurguladı. “Bir yandan halkımızın yanında yer alarak yaralarını sarmaya çalışırken, diğer yandan bu tür felaketlerin tekrar yaşanmaması için gerekli tüm tedbirlerin alınması için yetkililere çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA