2025-2027 dönemi bitkisel üretim desteklerine ilişkin yeni düzenlemeler açıklandı. Karara göre, 2025 yılı itibarıyla 17 üründe uygulanan fark ödemesi (prim) desteği ile mazot ve gübre destekleri sona erecek. Çiftçilere yönelik yeni destek sistemi ise farklı bir yapı üzerine kurulacak.

Elektrikli ve Hibrit Araç İthalatına Büyük Darbe! 20 Yetkili Servis Şartı Geldi! Elektrikli ve Hibrit Araç İthalatına Büyük Darbe! 20 Yetkili Servis Şartı Geldi!

Yeni sistemde, 2025 yılı için dekar başına 244 liralık bir katsayı belirlendi. Bu katsayı, temel destek, planlı üretim ve ürün geliştirme gibi alanlarda yapılan iyileştirmelerle artış gösterecek. Çiftçiler, bu yeni destek sistemine ilişkin detayları Tarım Bakanlığı'ndan alabilecekler.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, çiftçilere verilen mevcut desteklerin kaldırılacağını duyurdu ve yeni düzenlemeler hakkında bilgilendirmede bulundu. Yıldırım, "Mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı" diyerek, çiftçilerin bu desteklerden son kez 2024 üretim yılı için yararlanabileceğini belirtti.

2025'ten itibaren geçerli olacak yeni sistemde, çiftçiler artık farklı destek kriterlerine göre desteklenecek ve mazot, gübre gibi kalemlerdeki destekler sona erecek. Bu durum, çiftçilerin maliyet yönetiminde değişiklikler yapmalarını gerektirecek. Tarım sektöründe bu kararın nasıl bir etki yaratacağı ise merakla bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ