Ayder Balında Hasat Zamanı
Ayder Kaplıca ve Aşağı Şimşirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Yaşar, Ayder balının 1900-2300 rakım arasındaki bölgelerde, yaklaşık 100 arıcı tarafından üretilen değerli bir bal olduğunu belirtti. Geçen yıl 2 ton üretim yapılırken, bu yıl 5 ton bal üretimi bekleniyor. Yaşar, "Bal sağımına başladık ve emeğimizin karşılığını alıyoruz," dedi.
"Bal Orman Yolu Projesi" Onaylandı
Ayder balının rekoltesini artırmak amacıyla "Bal Orman Yolu Projesi" hayata geçiriliyor. Projenin bir yıl içinde tamamlanmasıyla bal üretiminin daha da artacağı öngörülüyor. Ayder’in zengin endemik bitki örtüsü ve çiçek çeşitliliği, balın kalitesini artıran en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Yaşar, “Ayder balı değerli, buraya gelen ziyaretçilerimiz mutlaka tatmalı,” diyerek, balın endemik bitkilerden gelen değerini vurguladı.
Ayder Balına Güven ve Talep Artıyor
Coğrafi işaretle birlikte güvenin arttığını belirten Yaşar, Ayder balına olan talebin her geçen yıl daha da arttığını ifade etti. Bu yıl Ayder balının kilogramı 3 bin liradan satışa sunulacak.