Bakan Uraloğlu, teşvikten yararlanan ilk çevre dostu Türk Bayraklı gemiler olan Kapıdağ ve Ayşenaz isimli gemilerin inşa edileceğini duyurdu. Bu gemiler, sülfür içermeyen Methanol yakıt kullanan ana makine ile donatılacak ve filomuzdaki ilk alternatif enerjili, çevreci gemiler olarak öne çıkacak.

Çiftçiler acele etsin! Destek ödemesinde son 24 saat Çiftçiler acele etsin! Destek ödemesinde son 24 saat

Bakanlık olarak bu iki geminin dönüşümü için toplamda 6 milyon dolarlık teşvik sağlanacağını belirten Uraloğlu, deniz ticaret filomuzun yenilenmesi adına bu adımın büyük önem taşıdığını vurguladı. Uraloğlu, denizcilik sektörünün uluslararası ticarette stratejik bir rol oynadığını ve 2023’te dünya genelinde taşınan 14,3 milyar ton yükün yüzde 86’sının denizyolu ile taşındığını ifade etti. Türkiye'de ise denizyolu taşımacılığının tonaj olarak yüzde 87,5'ini, değer olarak ise yüzde 54,8'ini oluşturduğunu belirtti.

Deniz taşımacılığının düşük maliyet ve verimlilik avantajıyla sürdürülebilir ekonomik gelişim için kritik olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, denizcilik sektörünün artık sadece bir taşımacılık türü olmaktan çıkarak, geniş bir ticaret ve hizmet dalına dönüştüğünü vurguladı. Gemi inşa sanayi, liman hizmetleri, deniz turizmi ve deniz çevresinin yönetimi gibi alanların da denizcilik sektörünün kapsamına girdiğini belirtti.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA