Kulüplerin kalkınması için devletin verdiği katkının yetersiz olduğunu, güçlü özel sektörün ise amatörden uzak durduğuna dikkat çeken Zeki Kurt, amatör kulüp idarecilerin yaşadığı zorlukların giderek ağırlaştığına dikkat çekti. Kurt, Yavuz Selim sahasının yeniden yapılması ile ilgili verilen sözlerin tutulmasını istedi. Zeki Kurt’un açıklamaları şöyle: “Yaklaşık 10 yıldır bu görevdeyiz. Öncelikli hedefimiz, gençlerin önünü açmaktı ve bu konuda şöyle bir adım attık: Daha önce Trabzon'da 14 takımlı Süper Amatör Lig uygulanıyor, bu takımlardan 4’ü düşüyordu. Bu durumda kulüpler doğal olarak küme düşmeme adına gençlere kolay kolay şans veremiyorlardı. Biz öncelikle bunu değiştirdik, 24 takımlı iki grup oluşturduk. Müsabakaların tamamlanmasının ardından gruplarını ilk 5’te tamamlayan takımlara Play-Off oynattık. Amacımız hem sporcularımıza daha çok müsabaka oynattırmak, hem de en iyi 10 takımı belirleyip onların da içerisinde en iyisini Trabzon'u temsilen BAL Ligi’ne göndermek. Bu projenin çok faydalarını gördük.”

AMATÖR İDARECİLİK GÖNÜLDEN YAPILIR

“Tamamen altyapısındaki çalışmalarla kendisini idame ettiren kulüplerimiz var. Amatör kulüplerimiz hem altyapı, hem de futbol okulları açarak spora hizmet etmeye çalışıyor ama işin bir doğası da ekonomik şartlar. Bu durum kulüplerimizi derinden yoruyor. Ben de kulüp başkanlığı yaptım. Kulüplerin derdini, sıkıntısını o tabandan geldiğim için biliyorum.  Amatör idarecilik, profesyonel idarecilikten çok daha zordur. Çünkü amatörde tamamen kendi cebinden çıkıyor. Amatör idareciliği bu işe gönülden sevdalı insanlar, büyük fedakarlıklar içerisinde yapıyor. Hiç kolay bir şey değil. En önemlisi bu durum her geçen gün daha da karanlığa gidiyor.”

MİNİMUM KATKI!

“Ligler başlamadan kura çekimi yapılırken kulüplerimize malzeme yardımı yapıyoruz. Amatörün amacı sporcu yetiştirmektir, bu işe gönül veren idarecilere destek olunmalıdır. Bütün illerde yerel yönetimler amatöre destek veriyor. Trabzon’daki mülki amirler Trabzon futboluna minimum katkı veriyor. Başka illerde Özel İdarelerden amatöre pay ayırıyorlar. Özel İdare bizde kalktı, Büyükşehir Belediyesine geçti. Valilik var. Devletin asli görevlerinden bir tanesi de sağlıklı bir nesil yetiştirmektir. Amatör idareciler gerçekten devletin yükünün büyük bir bölümünü sırtından alıyor. Büyükşehir ve Ortahisar Belediyesi bu konuda biraz daha elini taşın altına koymalı. Yapıyorlar ama yeterli değil, 30 takıma 20 eşofman vermekle olmuyor. Başka illerde çok çok üstünde yardımlar yapılıyor. Rize, geçen sene kulüplere 30 Milyon TL nakit yardımı yaptı. Trabzon’a neden yapılmasın? Trabzon’a yapılan yardımlar devasa bütçelerin yanında hiçbir şey. Daha çok katkı verilmesi lazım. Resmi dairelerin kendi bünyelerinde spor kulüpleri kurmaları doğru bir şey değil. Neden değil? Belediyeler haklı olarak bütçesini kendi bünyesine ayırıyor. Bütçeni Trabzon’un geneline yayacaksın ona göre bir bütçe ayıracaksın. Belediyeden, Valilikten bu bütçe yapılarak amatör kulüplere en azından malzeme yardımı yapılmalı. Çevre illerde bu tür yardımlar yapılıyor ancak bu kadar girişimlerimiz olmasına rağmen bizim ilimizde yeteri derecede olmuyor. Hiç unutmuyorum Artvin’de amatöre 149 Bin TL bütçenin ayrıldığı noktada bize 10 Bin TL bile ayırmadılar. “

TRABZON ETRAFINDA DÖNER DURURSUNUZ!
“İnsan önce kendisine yatırım yapacak. Futbol bilgimiz had safhada ama kitap üzerinden futbol okunuyor. Antrenörlük heves işi, kendinize yatırım yapmıyorsanız, sadece kendi çevrenizde dolaşıyorsanız, açılmıyorsanız, gelişmiyorsanız, Trabzon etrafında döner durursunuz. Ancak çok araştırıp gerekli çalışmaları yaparsanız, ufkunuzu genişletirseniz, bir şekilde karşılığını alır, iyi yerlere gelirsiniz. Şu anda profesyonel olan antrenörler de çok büyük zorluklardan geçtiler. Bine yakın antrenör TÜFAD’a kayıtlı ancak iyi kulüplere gitmek için artınız, belirgin özellikleriniz, farkınız, üstün yanlarınız olacak. Antrenörlerimiz çalışma, bilgi ve becerilerini mutlaka geliştirmeli. Kendine yatırım yapan insanlar bugün profesyonel takımlarda çalışıyor. Öte yandan ülkemizin bir gerçeği de şu; çok iyi antrenör veya iyi bir futbolcu olabilirsiniz ama yeterli zamanı bulamamışsanız, sabır görmemişseniz o şansı kaybediyorsunuz. Yapacaklarınız bir noktaya kadar çünkü, orada birilerinin elinizden tutması, biraz sabır göstermesi gerekiyor. Aslında işin realitesi bu ama gerçeği bu olmaması lazım. “

61 NUMARALI FORMALAR AZALDI!

Son dönemlerde profesyonel liglerde 61 numaralı forma giyen futbolcu sayısı azalması çok dikkat çekiyor. Trabzon, ülkemizde sporda devrim yapmış, ilkleri başarmış bir şehir. Dolayısıyla seveni kadar sevmeyeni de var. Toplumumuz gittikçe de fanatikleşiyor. Geçmiş dönemde dışarıda 61 numaralı formayı giyenlerin birçoğu artık giymiyor. Herhangi bir ilde Trabzon’la alakasız maç oynanıyor ama tribünlerden birden Trabzon’un aleyhine tezahüratlar oluyor. İstanbul takımlarını tutan taraftarlar, Trabzon nefretinden dolayı 61 numaralı sporculara yaptığı en küçük hatada tepki gösteriyor,  bu tür karmaşanın içine düşmemek adına sporcularımız bu numarayı almıyor, dolayısıyla 61 numaralı forma sayısı azaldı. Trabzonlu oyuncu bence her geçen gün artıyor ama 61 numara azaldı.  

YAVUZ SELİM SAHASI, AMATÖRÜN KALBİDİR

Yavuz Selim Sahası’nın yıkılma söylentileri çıktığı zaman gerek oradaki esnaf, gerekse mülki idari amirleri, vekilleri, bakanları hepsine bir dosya yapıp yolladık. Siyasi partilerin il başkanlarıyla bir ortak akıl oluşturmaya çalıştık. Çok mücadele verdik. Bize orada futbol sahasının yeniden yapılıp amatöre hizmet vermesi yönünde söz verdiler. Ama esnaf bile sahip çıkmadı. Zaman zaman orada astığımız pankartlar indirildi ancak esnaf müdahale etmedi. Bize siyasiler Yavuz Selim’in orada kalacağına dair söz verdi ama tutmadılar. Tribün orada duruyor neden hala yapılmıyor? Yavuz Selim Sahası, Trabzon amatörünün kalbidir, onu oradan taşımak büyük bir yanlıştı, Trabzon futboluna büyük zarar verdi. Siz dört dörtlük bir saha yapıp ismini Yavuz Selim koyabilirsiniz ancak o ruhu taşıyamazsınız. 

TEK ÇÖZÜM İSİM SPONSORU 

“Görev sürem boyunca en çok isteyip de yapamadığım şey şudur; amatör liglerin isim ve sponsorluk hakkını birilerine verip buradan elde edeceğimiz rakamlarla kulüplere yardım etmek. Büyük illerde bunları yapabiliyorlar. XX U11 Ligi, YY 1.Amatör Küme gibi… Bu konuda girişimlerimiz oldu ancak ekonomik anlamda kimse destek olmadı. Amatör liglerimize sponsor olabilecek, katkı verebilecek iş adamlarımız veya kurumlarımızın desteğini bekliyoruz. Bunu gerçekleştirebilirsek kulüplerimize malzemeden tutun nakit desteğe kadar her konuda yardımcı oluruz. Bu hamle, daha çok çocuğun, gencin spor yapması demek. Trabzon’da bu sponsorluğu karşılayabilecek 3-4 tane kurum var. Büyükşehir Belediyesi olabilir, Ticaret Odası vs gibi kurumlar olabilir. Ama iş adamlarına sıra geldiğinde maalesef destek göremiyoruz. Ancak bir yerde bunu sağlayacak, Trabzon futboluna bu sayede büyük fayda getirip, binlerce gence olanak sağlayacak birileri mutlaka vardır. Büyük şehirlerdeki gibi Trabzon’da da bunu göreceğimize inanıyorum. Ekonomik sorunların en gerçekçi çözümü, kesinlikle sponsorluk.”

TRABZONSPOR İLE MÜKEMMEL İŞBİRLİĞİ

“Trabzon’da futbol sahası adet olarak sıkıntımız yok ama paylaşımda sıkıntımız var. Trabzon’un her ilçesinde 1-2 saha var. Bizim Esentepe Sahamız var, 5-6 yıldır atıl vaziyette duruyor. Orada tünel geçişlerinde kaya düşmesi sebebiyle 4-5 senedir oraya müsabaka veremiyoruz. Çok küçük dokunuşlarla beraber o saha tekrar Trabzon amatörüne kazandırılabilir.  Trabzonspor ile amatörün sorunları hakkında görüşmelerimiz oldukça olumlu gidiyor. Mevcut yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. ASKF Sahamızın ışıklandırmalarını Trabzonspor Yönetim Kurulu yeniledi, kısa süre içerisinde konuyu çözüme kavuşturdular. Trabzonspor’un en büyük transferi amatöre yatırımlarıdır. Sayın Başkan Ertuğrul Doğan’ın yaklaşımı bizleri oldukça mutlu ediyor. Kendileri bize, “Trabzon amatörüne ne isterseniz yapacağız” ifadelerini de kullandı. Bu yaklaşım bizi çok mutlu etti. Trabzonspor’un bu dönemde amatöre bakışı olması gereken bir durumdur. 

FUTBOLCU İDMANLA OLUNMAZ

Daha önce de yapılıyordu ancak bu derecede planlı ve programlı yapılmıyordu.  Trabzonspor Yönetim Kurulunun amatöre bakış açısı çok önemli ve değerli.  Trabzonspor’un 1461 Trabzon ve Sebat Gençlikspor ile olan uyumları çok güzel. Bu birliktelik sayesinde Trabzon futbolu kazanacak. Yetenekli olan ve şimdilik A takımda oynayamayacak olanlar bu iki kulübümüze gönderildi. Futbolcu oynayarak futbolcu olur, idmanla olunmaz. Bu oyuncularımızdan 2 tanesini bile parlattığımız takdirde Trabzon futbolu oldukça kazançlı çıkacak. 1461 Trabzon Futbol Kulübü Başkanımız Celil Hekimoğlu ve Sebat Gençlikspor Kulübü Başkanı Cemil Kalkışım, Trabzonspor’un kurtuluşu anlamında çok güzel birliktelikler ortaya koyuyorlar. Bunlar olması gereken şeylerdi. Bu uyum nihayet yakalandı. Öte yandan TÜFAD ve ASKF ile çok iyi ilişkiler içindeyiz, sürekli kulüplerimizin gelişimi, sorunların çözümü için bir aradayız. Bizim ortak paydamız Trabzon sporu.”

Editör: Doğukan ÖZKURT