Diş çekimi sonrası ilk 72 saat boyunca sigara içmenin tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, sigaranın bağışıklık sistemini zayıflatarak, diş çekimi sonrası enfeksiyon riskini 3 kat artırdığını söyledi. Sigara içenlerde ayrıca, diş çekim bölgesindeki kemik oluşumunun engellendiğine ve çene kemiği iltihaplarının ortaya çıktığına da dikkat çekti.

Türkiye'de 33 bin 589 hasta organ ve doku nakli bekliyor Türkiye'de 33 bin 589 hasta organ ve doku nakli bekliyor

Sigaranın, diş çekimi bölgesindeki kan pıhtısının oluşumunu engelleyerek, yaranın iyileşme sürecini geciktirdiği ve ağrıları artırdığı belirtildi. Prof. Dr. Özkan, sigara içmenin uzun vadede komşu dişlerde kayıplara yol açabileceğini ve çene kemiği zayıflığı nedeniyle çene kırığı riskini artırabileceğini de ekledi.

İlk 72 Saatte Sigara İçmekten Kaçının

Prof. Dr. Özkan, özellikle zorlu diş çekimleri sonrasında sigara içmenin komplikasyonları artırdığına dikkat çekerek, bu dönemde sigara içilmemesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Elektronik sigara kullanımının da diş çekimi sonrası önerilmediğini belirten uzman, diş çekimi sonrasında ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ve gerekirse ağız gargarası kullanılmasını önerdi. Ayrıca, sigara içmenin bu süreçte ciddi sorunlara yol açabileceği için diş çekimini sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA