Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde yaşanan 4.3 ve 4.1 büyüklüğündeki depremlerin Doğu Karadeniz bölgesinde bazı illerde hissedilmesi, uzmanları endişelendiriyor.

Giresun Üniversitesi Afet Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Cin, Kuzey Anadolu Fay zonunun, Bingöl’ün Karlıova ilçesinden başlayarak Saros Körfezi'ne kadar olan yaklaşık bin 200 kilometrelik bir alana yayıldığını belirtti. Cin, son yüzyılda bu fay üzerinde en büyüğü 1939 Erzincan depremi olmak üzere, büyüklüğü 7 ve üzerinde olan 6 tane yıkıcı depremin meydana geldiğini ifade etti.

"Doğu Karadeniz’deki yerleşim alanlarında zemin sıvılaşması riski yüksek" diyen Cin, Kuzey Anadolu Fay zonunun dünyanın en yıkıcı fay hatlarından biri olduğuna dikkat çekti. Kuzey Anadolu Fayı'nın, Doğu Karadeniz bölgesini de yüksek derecede etkileme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Cin, 1939 Erzincan depreminde bu bölgedeki binlerce kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Kuzey Anadolu Fayı'nın etkisiyle meydana gelebilecek bir depremin, Doğu Karadeniz bölgesinde can ve mal kayıplarına neden olabileceğini belirten Cin, "Bu bölgedeki yerleşim alanları, sahil kesiminde akarsuların taşıdığı gevşek yapıdaki malzemeler üzerine kurulu. Bu, deprem dalgaları için oldukça etkili bir zemin. Yıkıcılıkları yüksek ve sıvılaşma riski var. İç kesimlerde ise Kuzey Anadolu Fayı'nın tetikleyebileceği heyelanlar yaşanabilir" dedi.

Prof. Dr. Mustafa Cin, sadece fay hattı üzerindeki illere odaklanmanın doğru olmadığını, Doğu Karadeniz bölgesinin de aynı derecede risk altında olduğunu sözlerine ekledi. Uzmanlar, deprem riskine karşı alınacak önlemlerin önemine vurgu yaparak, yerel yönetimlerin imar izinlerinde zemin koşullarına daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini ifade ediyor.
TAKA/TUNCAY UÇKUN 

Editör: Ayşe Sancak