Ancak, maliyetlerdeki artışların ihracatı olumsuz etkilediğine de dikkat çekti.

İhracat Verileri

Emekli Promosyonları Ayında Güncellendi! Bankalar Yeni Ödeme Detaylarını Açıkladı Emekli Promosyonları Ayında Güncellendi! Bankalar Yeni Ödeme Detaylarını Açıkladı

Kalyoncu, 2024 yılının ilk 6 ayında bölgeden gerçekleşen ihracat verilerini şöyle paylaştı:

•    Trabzon: 612 Milyon 571 Bin 550 dolar
•    Rize: 103 Milyon 557 Bin 591 dolar
•    Artvin: 44 Milyon 586 Bin 795 dolar
•    Gümüşhane: 32 Milyon 756 Bin 903 dolar

Kalyoncu, Rize’nin ihracatında yüzde 6 düşüş olduğunu, diğer illerde ise artış olduğunu belirtti.

Rekabet Sorunları ve Sanayi Yatırımları

Kalyoncu, bölge ihracatının artış trendinin her geçen gün azaldığını ve bunun başlıca nedenlerinin, bölge illerinde sanayi yatırımlarının düşük kalması ve yaklaşık 10 yıldır Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgemizde yeni sanayi yatırımlarının yapılamaması olduğunu söyledi. Artan maliyetler karşısında ihracatçıların rekabet imkanlarının yok olduğunu ifade etti.

Siyasilere Çağrı

Kalyoncu, Trabzon ve Rize illerinin yatırım açısından cazip olmaması nedeniyle yeni yatırımcı çekemediğini ve mevcut sanayi yatırımcılarının yurt dışı pazarlarda rekabet güçlerinin zayıfladığını belirtti. 

Bölge siyasilerinin Trabzon ve Rize illerini yatırım açısından cazip hale getirecek düzenlemeler yapmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Trabzon ve Rize illerinde sanayi yatırımları için TOKİ eliyle yeni organize sanayi bölgeleri oluşturulmasının ve yatırımcılara tahsis edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

 Maliyet artışları nedeniyle rekabet imkanları yok olan bölge ihracatçılarına rekabet imkânı kazandıracak ekosistemin oluşturulması ve ihracatçıların finansman imkanlarına erişimin kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

Muhabir: BİROL SANCAK