Bankaların makas aralığında düşüş yaşanıyor. Ortaya çıkan gelişmeler, bankaların da döviz alım-satım işlemlerinde yapmış olduğu makas aralığının normal seviyelere gelmesini beklerken, ekonomide normale dönme adımlarının sürdürülmesi bekleniyor.

Seçimden önce isteklere yetişemeyen çarşıda dövize hiç bir talep olmazken, dolarını bozdurmayı düşünenler ise Türkiye tarihinde bir ilke imza attı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün gerçekleşen Para Politikası Kurulu’nda (PPK) faizlerin sabit kalmasına karar verdi. Yüzde 50 seviyesinde devam eden politika faizi ile parasal olarak yoğunlaşma sürecinin devam edeceği konusunda sinyaller veren TCMB’nin mesajı Kapalıçarşı’da bir ilkin gerçekleşmesine sebep oldu.

Senelerdir devam eden hatalı para politikaları sebebiyle döviz kısmında ortaya çıkan kesintisiz yükselişler, 31 Mart seçimlerinden sonra tam olarak tersine dönmeye başladı. Hemen hemen 2 aylık süreç boyunca dolar kurunda hiçbir artış olduğu görülmezken , bazı küçük miktardaki düşüşler dolar sahiplerinde büyük bir endişe yaşanmasına sebep oluyor.

UZUN SÜRE SONRA BİR İLK

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye giriş yapmasıyla beraber yerli yatırımcılar da yönünü dolardan Türk lirasına çevirdi ve bankaların sunmuş olduğu yüksek mevduat faizlerinden faydalanmak için dolarların bozduran yüzlerce vatandaş Kapalıçarşı piyasalarını görülmemiş bir şekilde değiştirdi.

Merkez Bankası’nın duyurmuş olduğu gösterge piyasa ile kur arasında geçen sene 1 liranın üzerine yükselen makas, tarihte ilk defa olacak şekilde eksiye kadar geldi. Bir başka söyleyişle Kapalıçarşı’da dolar bozdurmayı düşünen vatandaşlar, 1 dolarda yaklaşık 20 kuruşluk oluşan bir zararı mutlaka kabul etmek zorunda. Fiziki piyasalarda ortaya çıkan bu tarihi gelişmeye gerekçe olarak dolara olan ilginin azalması gösterilirken, Türkiye tarihinde ilk defa Kapalıçarşı’daki, dolar/TL paritesi, TCMB’nin gösterge kuruna göre 20 kuruş daha aşağıya düşecek.

BANKALAR MAKAS ARALIĞINI AZALTIYOR

Ortaya çıkan gelişmeler, ekonomide normale dönme adımlarının süreceğine yönelik beklentilerin daha da artmasına sebep olurken, ilerleyen zamanlarda Kapalıçarşı piyasalarına benzer bir şekilde bankaların da döviz alım-satım işlemlerinde yapmış olduğu makas aralığının normal seviyelere gelmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ