Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bu haftanın piyasalar için kritik olacağını belirterek, yatırımcıları uyardı. Salı günü Avrupa Bölgesi enflasyon verilerinin açıklanması ve Çarşamba günü Fed’in faiz kararını duyurması bekleniyor. BIST 100 endeksi, dolar, euro ve altın gibi yatırım araçlarında büyük hareketlilik öngörülüyor. Ons altının bu hafta 2.360-2.455 dolar aralığında hareket etmesi bekleniyor.

Yeni haftanın başlangıcında yatırımcılar, altın, dolar ve borsa üzerindeki hareketleri merakla bekliyor. Dolar ve borsa hangi seviyelere ulaşacak? Piyasa Uzmanı İslam Memiş, bu konuyu tek tek ele aldı. Haftayı Çarşamba’dan önce ve Çarşamba’dan sonra olarak ikiye bölen Memiş, kritik seviyeleri de paylaştı. İşte detaylar...

Altın, döviz kurları ve borsa için önemli bir haftaya giriyoruz. Bu hafta Fed'in faiz kararı açıklanacak. Cuma günü yayımlanan bir rapora göre, ABD'de enflasyonun yavaşladığı görülüyor, ancak bu durum Fed’in faiz oranlarını düşürmeye başlaması için yeterli görünmüyor.

The Conference Board’un baş ekonomisti Dana Peterson, "Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi Haziran 2024'te yavaşlamaya devam etti ve bu durum Fed’in enflasyonu %2 hedefine ulaşma konusunda daha fazla güvenmesini sağlıyor" dedi.

"Özellikle, yıllık enflasyonu etkileyen barınma maliyetlerinde bir yavaşlama görülüyor. Ancak, temel hizmet fiyatları sabit kalıyor ve ilerleme yavaşlamış durumda" şeklinde ekledi.

FED FAİZ KARARINDA SÜRPRİZ YAPABİLİR Mİ?

Fed, yüksek enflasyonla mücadele amacıyla Mart 2022'den bu yana 11 kez faiz artışına gitmiş ve faizler 2001'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Haziran ayında da faizlerin sabit tutulmasının yanı sıra, bankanın sürpriz bir şekilde 10 baz puanlık ek bir faiz artışı yapabileceği belirtiliyor.

Ancak ING analistleri, bu ay faiz değişikliğine gidilmeyeceğini öngörüyor ve Eylül ayında faiz indirimi için daha belirgin ipuçlarının alınabileceğini ifade ediyor.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Altını olanlar sakın yapmasın! İslam Memiş bu tuzağa dikkat dedi Altını olanlar sakın yapmasın! İslam Memiş bu tuzağa dikkat dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını 31 Temmuz 2024 Çarşamba günü açıklayacak ve karar akşam saat 21.00'de duyurulacak.

PİYASALARDA GERGİN BEKLEYİŞ

Kritik haftada piyasalarda ne gibi gelişmeler yaşanacak? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TV100’deki yazısında önemli detayları paylaştı. "Bu hafta küresel piyasalar için belirleyici olacak. Salı günü Avrupa Bölgesi enflasyon verileri açıklanacak. Çarşamba günü Fed’in faiz kararını duyurmasıyla piyasalarda yeni bir fiyatlama dönemi başlayacak" diyen uzman, şu değerlendirmelerde bulundu:

BIST 100 ENDEKSİ

BIST 100 endeksi 10.891 puandan kapanmıştı. Takip edilecek bant aralığı 10.750-11.500 puan olarak belirlenmiş. 10.800 puan altı, alım fırsatı olarak değerlendiriliyor.

DOLAR-EURO

Dolar/TL kuru 32,94 TL, Avro/TL kuru ise 35,76 TL seviyesinden kapanmıştı. Düşüşlerin kalıcı olması beklenmiyor. EUR/USD paritesinde bu hafta 1,08-1,09 aralığına dikkat edilecek.

ONS ALTIN

Ons altın 2.387 dolar seviyesinden kapanmıştı. Bu hafta 2.360-2.455 dolar aralığı izlenecek. Kısa vadede bu bant aralığında hareket etmesi bekleniyor.

GRAM ALTIN

Gram altın yatırımcıları, ons altının hareketlerini takip etmeli. Gram altın, ons altına paralel olarak 2.520-2.620 TL aralığında dalgalanabilir.

ONS GÜMÜŞ

Ons gümüş 27,92 dolardan kapanmıştı. Bu hafta 27,90-29,30 dolar aralığında hareket etmesi öngörülüyor. Gümüş, altın/gümüş rasyosunun (XAU/XAG) 84,81 seviyesinde olması nedeniyle altına kıyasla daha ucuz kalmış durumda. Yani, gümüş altına kıyasla ucuz kaldı. Altın ile gümüş, dolar ile gümüş, TL ile gümüş almak isteyenlerin haftası. Altın mı, gümüş mü? Cevabım gümüş.

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ