Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Eylül 2024’te yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını duyurdu. Bu düzenleme, Türkiye genelindeki milyonlarca abonenin elektrik faturalarını sabit tutmayı amaçlıyor. 100 kWh elektrik tüketen bir mesken abonesi, zam yapılmadan 207,23 TL ödemeye devam edecek. EPDK’nın aldığı bu karar, pandemi sonrası artan enerji fiyatlarına karşı tüketicileri korumayı hedefliyor. Tüketicilerin bütçesini rahatlatan bu düzenleme, enerji piyasasında istikrar sağlamayı da amaçlıyor.

Elektrik faturalarına dair Eylül ayında yapılan yeni düzenleme, milyonlarca aboneyi doğrudan ilgilendiriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz'ın açıklamasına göre, elektrik fiyatlarına zam yapılmayacak. Bu karar, EPDK’nın son toplantısında alınarak tüketicilere rahatlama sağladı. Böylece, 100 kilovatsaat (kWh) elektrik tüketimi yapan bir mesken abonesi, faturasında herhangi bir artış görmeden 207,23 TL ödemeye devam edecek.

DEVLET DESTEĞİ VERİLECEK

Pandemi ve küresel enerji krizleri nedeniyle dünya genelinde enerji fiyatları yükselirken, Türkiye'de devletin uyguladığı sübvansiyonlarla tüketiciler daha düşük faturalar ödemeye devam ediyor. Hâlihazırda 1000 TL'lik bir elektrik faturasının 600 TL'si, doğalgazda ise 700 TL'si devlet tarafından karşılanıyor. 2023 yılında toplam enerji destekleme tutarı 280 milyar TL'yi aşarken, 2024 yılı için bu rakamın 584 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

Altında Yükseliş Devam Ediyor: Kilogram Fiyatı 2 Milyon 870 Bin Liraya Çıktı Altında Yükseliş Devam Ediyor: Kilogram Fiyatı 2 Milyon 870 Bin Liraya Çıktı

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DOĞRUDAN DESTEK

Enerji desteği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla 3 milyon 721 bin haneye ulaşarak ihtiyaç sahibi ailelere 75 kWh ile 150 kWh arasında değişen elektrik desteği sağlıyor. 2024 yılında bu kapsamda verilen toplam destek miktarının 10 milyar TL'yi geçmesi öngörülüyor.

GÜVENCE BEDELİ İPTAL EDİLİYOR

Bir diğer önemli düzenleme ise faturalarını düzenli ödeyen ihtiyaç sahibi hanelerden alınan güvence bedelinin kaldırılmasıyla ilgili. Artık bu abonelerden güvence bedeli alınmayacak ve unutulmuş iade edilmeyen bedeller hak sahiplerine geri verilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ