Son Viraj: Emekliye Ek Zam Düzenlemesi

Hükümet ve AK Parti kurmayları, Ankara'da emekli zammı için çalışmalarını sürdürüyor. Masadaki en güçlü seçenek, 10 bin TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşının artışı oldu.

Enflasyon Artışları Belli Oldu

Milyonlarca emekli, memur, dul ve yetim için yılın ikinci yarısında uygulanacak enflasyon artışları belli oldu. Haziran verisi ile birlikte 6 aylık oran yüzde 24,73 çıktı. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon artışını gösterirken, memurlar ve memur emeklileri için de 8,46 puanlık fark ortaya koydu. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayı enflasyon artışı yüzde 24,73, memurlar ve memur emeklileri için ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 19,31 oldu.

Sosyal Ödenekler ve Kıdem Tazminatı Artıyor

Memurlar ve memur emeklileri için yüzde 19,31 oranı, sosyal ödenekleri de artırdı. Buna göre 65 yaş aylığı, engelli ödemeleri, evde bakım parası gibi ödenekler yüzde 19,31 oranında arttı. Aynı zamanda kıdem tazminatı tavanı da bu oranda yükseldi. Memurların aile yardımlarına da yüzde 19,31 artış yapıldı.

Sadece Ziraat hesabı olanlar alacak! 3 bin lira ödeme için başvurmanız gerekiyor Sadece Ziraat hesabı olanlar alacak! 3 bin lira ödeme için başvurmanız gerekiyor

Sıfır Zam İçin Önlem

Yapılan enflasyon artışı sonrasında yaklaşık 1,8 milyon emeklinin alacağı aylık Ocak'ta belirlenen taban maaş 10 bin lirayı aşamadı. Bu da bu emeklilerin sıfır zam almasına yol açtı. Bunun önüne geçmek isteyen hükümet, bir çalışma yaparak taban maaş artışı için hazırlığa başladı. Böylece 10 bin lira olan taban maaş artırılarak, bu rakamın altında kök aylığı olan emeklilere seyyanen bir ödeme yapılması ve sıfır zam almalarının önüne geçmek mümkün olacak.

AK Parti'den Emekliye Zam Düzenlemesi Açıklaması

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşlarına ilişkin çalışma hakkında, "Önümüzdeki hafta başında açıklarız." dedi.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Yapılan çalışma sonrasında taban maaş için üç formül öne çıktı:

Yüzde 24,73 oranında artırmak: Taban maaş 12.500 TL'ye çıkacak.
Yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 40 uygulamak: Taban maaş 14.000 TL olacak.
Taban maaşı asgari ücret ile eşitlemek: Taban maaş 17.000 TL'ye çıkacak. Bu seçenek bütçe imkanları nedeniyle en düşük seçenek olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: VATAN