Emlak ilanlarında doğrulama zorunluluğu getirilen bu sistem, sahte ilanların engellenmesi, ilan kirliliğinin giderilmesi ve ilanlardaki bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi gibi amaçlarla hayata geçiriliyor. Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon İnşaatçılar Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, sistemin tüketici haklarını korumak, sahte ilanlarla manipülasyonları önlemek ve kayıt dışılığı engellemek amacıyla geliştirildiğini belirtti.
SAHTE İLANLAR VE KAYIT DIŞI EMLAKÇILIĞA SON VERİLECEK
Ayhan Taflan, Ticaret Bakanlığı, Daire Başkanları ve Genel Müdürlük ile yapılan uzun görüşmeler sonucunda EİDS'nin uygulamaya geçtiğini ve emlak sektöründeki esnaf ve tüketicilerin mağduriyetlerinin çözüme kavuşturulduğunu ifade etti. Taflan, “Sistem, ilan veren kişilerin ve şirketlerin kimlik doğrulaması yapmadan ilan vermelerini engelleyerek, sahte ilanların ve ilan kirliliğinin önüne geçecek. Böylece tüketicilerin uzun süredir yaşadığı mağduriyetler son bulacak,” dedi.
15 EYLÜL’DEN SONRA YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR İLAN VEREMEYECEK
Sistem devreye girdikten sonra gayrimenkul sitelerine ilan verenlerin kimlik ve yetki doğrulaması yapmaları zorunlu olacak. EİDS üzerinden alınan ilan yetkisi, emlak işletmelerinin yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve belgelerin yerine geçmeyecek; işletmelerin yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu devam edecek. Ayrıca, taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak.
YETKİ BELGESİ İÇİN SON FIRSAT
14 Mayıs 2024 tarihinden önce vergi dairesi kaydı olan, ancak mesleki deneyim şartını karşılamayan emlak işletmeleri, bu şart aranmaksızın yetki belgesi alabilecek. Taflan, mağduriyet yaşamamaları için emlak işletmelerine yetki belgelerini almaları gerektiğini hatırlattı.