6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 04.17’de 7.8 ve Elbistan ilçesinde 13.27’de 7.6 şiddetindeki 2 depremin ardından, afetin boyutunu gözlemlemek için deprem bölgesine gittik.

 Edebiyat ve Kültürün başkenti Kahramanmaraş ili yerle bir olmuştu. Kardeş şehir Kahramanmaraş’ta bulunan Trabzon Bulvarı’ndaki binalar ya yıkılmış ya da ağır hasar almıştı. Trabzon ile özdeşip adını bu kentten alan Trabzon Bulvarı’nın enkaz yığınlarını yaşlı gözlerle gözlemledik. Trabzon’dan lojistik firması sahibi Abdullah Özer ile Kahramanmaraş’ta 3 gün enkaz kaldırma çalışmalarına katıldık, olay anını yerinde gözlemledik. Her an enkaz altından cansız bedenler çıkıyor. Ülkenin 81 ilinden iş makineleri, kamyonlar deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor.

AFAD, Kızılay, AKUT, ilgili kurumlar ve gönüllüler elleri ile enkaz altından bir canlı veya ceset arıyor. Her geçen dakika umutlar tükense de mucizeler de oluyor ve enkaz altından yaralı kurtulan bir kişi oluyor.Ülke olarak herkes çok üzgün. Sadece deprem bölgesinde olanlar değil, hep birlikte enkaz altında kaldık. Bu enkazı da el ele vererek kaldıracağız. Bu afetten sadece bölgede yaşayan 13 milyon 500 bin insan değil, ülkede ki 81 milyon insan etkilendi. Halk olarak çok yardımsever bir milletiz. Deprem bölgelerine TIR filosu şeklinde yardımlar ulaşıyor.

ENERJİNİZİ TÜKETMEYİN

Türk Milleti yardımsever bir millettir. En fakirinden en zenginine herkes karınca kararınca yardım yapmaya çalışıyor. Deprem bölgesinde görüştüğümüz yetkililer, insani yardım malzemelerin şu anda yeterli durumda olduğunu, acil olarak, barınmak için çadır, ısınmak için soba ve yakacak ihtiyacı olduğunu dile getirdiler. Yardımseverlere de çağrıda bulunularak, “Güneydoğu Anadolu Bölgesinde uzun vadede çok ihtiyaç olacak. Şu anda yardım seferberliği yaparak enerjinizi bitirmeyin.

Depremzede vatandaşlarımıza konutları yapılacak. Konutları için, mobilya, beyaz eşya, mutfak eşyaları ihtiyacı olacak. Hayır severlerimiz yardımlarını yaparken uzun vade için de planlamalı. Bölgeye uzun vadede çok yardım ihtiyacı olacak. Temel ihtiyaç malzemeleri için geçici süreli ara verilmesi, uzun vadeye yardımların yayılması gerekecek” dediler.

KARDEŞ DESTEĞİ

Kardeş Ülkemiz Can Azerbaycan, 10 uçak, 728 personel, 39 kamyon, 2 sahra hastanesi ve 59 doktor ile Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen kardeşlerinin yarasına merhem oldu. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı (AzərbaycanRespublikasınınFövqaladəHallarNazirliyi) görevlileri, bir haftadır Kahramanmaraş’ta enkazda çalışmalar yapıyor. Kurulan sahra hastanesi ile görevli doktorlar enkaz altından çıkan yaralıların tedavisi için yoğun çaba sarf ediyor.

ÖZER DEPREM BÖLGESİNDE

Trabzon’da lojistik firması olan Abdullah Özer, bitmeyen azmi, heyecanı ile nerde afet olursa orada oluyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan İzmir ve Elazığ depremlerinde anında olay yerinde olup çalışmalarına katılan Özer, geçen sene yaşanan Muğla’daki orman yangınlarında da bir hafta yangın bölgesinde söndürme çalışmalarına katılmıştı. Özer, depremin ilk günü TIR’ı ile Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’a insani yardım malzemelerini ulaştırdı. Hafta sonu da muhabirimiz Bahattin Baştürk ve Metin Ateş ile deprem bölgesine gitti ve enkaz kaldırma çalışmalarında ekiplere yardımcı oldu. Özer, çöken bir sitenin enkazından 9 kişinin cansız bedenini çıkardı. Özer, “Ülkemiz çok büyük afet yaşadı. Allah şehitlerimize rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. Durum gerçekten çok vahim. Buraları görmek lazım” dedi.

ÇAVDAR SÜREKLİ BÖLGEDE

Trabzon’da lojistik firması olan bir başka isim Haşim Çavdar ise, filosundaki TIR’ları deprem bölgesine seferber etti. Deprem bölgesine insani yardım malzemeleri ulaştıran Çavdar, dorsesi ısıtıcılı olan TIR’ı ile Trabzon yolunda da depremzedeleri kente getiriyor. 10 gündür tüm TIR’ları ile deprem bölgelerine seferber olan Çavdar, insanların böyle zamanlarda kenetlenmeleri gerektiğini dile getirdi.

Bahattin BAŞTÜRK

Editör: TE Bilisim