Eyüpoğku, "Bölgemizde fındığın ayıklama makinesi olan patosa verildikten sonra geride kalan fındık zuruflarını muhakkak tavsiyelerimiz doğrultusunda değerlendirsinler. Yakmasınlar,  yol vb yerlere bırakmasınlar.  

Fındık  zuruflarını 20 cm civarı serip üzerine bir miktar  kireç, azotlu gübre ve hayvan gübresi  ilave edip yığın haline getirip arasıra nemlendirip üzeri kapatılarak 1 yıl  gibi bekletilerek çok verimli bir kompost elde edilmiş olur. Bu karışımı her türlü tarımsal faaliyetlerde kullanabilirler.  

Hem arazinin organik maddesi artırılmış olur hem de zengin bir bitki besin maddesi elde edilmiş olur. Toprağın fiziksel yapısını iyileştirir.  Su tutma kapasitesini artırır. Hatta önceki yıllarda bir üreticimiz bu Fındık Zuruflarını solucan yemi olarak kullandı ve solucan gübresi elde etti. Bu gübreyi kullanarak kaliteli ürünler yetiştirdi.  Verim ve kaliteye olan olumlu etkisini gördü.  

Doğal iklim koşullarında bekletilen fındık zurufları bir yıl gibi bir sürede gübreye dönüşürken hayvan gübresi ile karıştırılarak solucanlara yedirildiğinde 3 ay içerisinde organik madde oranı yüksek gübreye dönüşmektedir. Bizlerde üreticilerimize kendi bitki besin elementini oluşturmaları konusunda tavsiyelerimizi yeniliyoruz" dedi.
AYŞE SANCAK

Editör: Birol Sancak