Boş fındık oranı fındık üretilen bütün bölgelerde ciddi oranda çok yüksek seviyelere ulaştı" diyen Başkan Karan, "Türkiye rekoltesi belki 500 binler seviyesine inebilcek seviyelerde. Üreticilerle görüştüğümüzde herkes geçen yıl ki fındığın 3/1 yada 3/2 olduğunu ya da hiç bahçeye girmeyecek kadar olmadığını beyan ediyorlar. Gurbetçilerin fındıkta zarar ettiğini ifa ettikleri öngörüler var.

"FINDIK FİYATININ 100 TL'NİN ÜZERİNDE OLACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Biz bu yıl üreticilerimize yine fındığını kesinlikle emanete vermemelerini istirham ettik. Çünkü emanete verilen fındık sanayici ya da ihracatçı tarafından kullanılıyor. Bunu kullandıktan sonra da diğer emanete verilen fındığa fiyat verilmediği ortaya çıkıyor. Yani fındığı vatandaş kullanmış satmış. Zarar etmemek için ne yapıyor fiyat yukarıya doğru revize ediliyor. Aslında bu yıl rekolte çok az olduğu için fiyatların 100 TL'nin üzerine çıkacağını öngörüyoruz artık. Ama burada üretici biraz sabredecek fındığını pazara indirmeyecek. Ve emanete fındığını vermeyecek" şeklinde konuştu.

BAŞKAN KARAN:ULUSLARARASI BİR MARKAMIZ YOK

Muhabirimizin, “ Fındığın tanıtımı konusunda bölge olarak yeterli miyiz. Ülke çapında tanıtımları başarılı buluyor musunuz" sorusuna GZO Başkanı Nurittin Karan, " Fındık tanıtımında hiçbir sıkıntımız yok. Dünyada Çin, Japon, Uzak Doğu'ya, Afrika'ya da girildi. Avrupa'ya da girildi. Fındık da asıl sorun işleme mamül hale getirme sıkıntısı var. Aslında mamul hale getirsek, mamül olarak katma değer oranlı bir ürün olarak satsak fındıktaki sorunu çözmüş olacağız. Mesela İtalya'da kabuklu fındık fiyatı 7 Euro iken, Türkiye'deki euroya baktığımızda 3 euro seviyelerinde. Kabuklu fiyatı %100 fark ettiği halde, oradaki üreticiler daha fazla destek almasına rağmen, oradaki fiyatların daha yüksek olmasına rağmen biz bunu rantabl hale getiremiyoruz. Çünkü Uluslararası bir markamız yok.

ÜRETİCİNİN EKONOMİK ŞARTLARDAN BAKIM YAPAMADIĞINI SÖYLEDİ

Bir marka üretemiyoruz. TMO alıyor ama, sanki TMO'nun aldığı fındık ihracatçı ve sanayiciye stokçuluk yapmış anlamına geliyor. Çünkü ihracatçı sana, 'Benim tıkandığım yerde TMO' dan zaten kaliteli fındık alıyor' diyor. Belirli kriterlere göre alıyor, ben de o fındığa 3 lira fazla veririm diyor. İşin hakikati  TMO  bunu mamül haline getirip işleyip satması lazım. Kabuklu olarak vermemesi lazım. Sanki burada stok düzenleme kurumu gibi yada  ihracatçının stokçusu gibi sistemde çalışıyor. Bunun da önüne geçilmesi lazım. Bu yıl özel bir durum var. Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı fiyatların yukarı tırmanacağını düşünüyoruz"ifadelerini kullandı.

FINDIKTA HÜKÜMET POLİTİKASI ÖNEMİNE İŞARET ETTİ

Bilinçli bir üretici olmamız gerektiğine de işaret eden başkan Karan konuyu hükümet politikasına getirerek şöyle noktaladı:
    
"Fındık arazileri miras hukukundan dolayı çok bölünmüş durumda. Bugün bakıyorsunuz bizim Giresun'daki Ziraat odasında arazi büyüklükleri 9-10 dönüme kadar düştü . İnsanlar da gurbetten geliyor. Otobüs biletlerinin 1000 lira olduğu yerde üreticiler fındık bahçelerine ilaç, gübreleme yahut bakım yapamıyor. Köye dönüşüm gerçekleştirilmesi lazım. Köy okulları sağlık ocakları kapandı. Köy yollarını yaptık, çöplerimiz toplanıyor ama ne yazık ki köyde yaşayan insan yok. Köylere kırsallara dönüş sağlanarak gençlere bir meslek imkanı sağlamak lazım. Arazi büyüklükleri oluşturulması lazım. 3 dönüm yerde tarıma uygun olmayan yerler rantabl değil. (ki kimse oradan kazanç sağlayamıyor.) Hakikaten maliyeti kurtarmıyor. Yakınımdan bir örnek vereyim gurbetteki kuzenim  misafirim oldu. 150 kilo fındık toplamış,geçen yıl 700 kilo  toplamıştı. Şimdi 150 kilo fındığı  hep satsa  yol masrafını karşılamıyor zarar ettiğini söylüyor zarar etmesi de normal. Bu konularda hükümet politikası çok önemli. Daha profesyonel çalışmalara geçilmesi lazım.”

Editör: Doğukan ÖZKURT