Son günlerde marketlerde 200 TL'yi bulan fiyatlarıyla dikkat çeken fasulye, Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde devam eden hasatla birlikte 20 TL’ye kadar geriledi. 10 gün önce 70-80 TL civarında olan fiyatların bu kadar düşmesi, çiftçileri ve işçileri etkiledi. Fasulye tarlasında çalışan Gülcan Sülün, "Ağzıkara köyünde fasulye hasadındayız şu anda. 15 yıldır fasulye ekiyoruz. Fasulye 70 liradan 20 liraya nasıl düştü anlamadım," dedi. Sülün, uzun çalışma saatlerine rağmen çiftçilerin zorluk yaşadığını belirterek bu duruma çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Son günlerde marketlerde 200 TL'yi bulan fiyatlarla dikkat çeken yaz sofralarının vazgeçilmez sebzesi fasulyede durum tersine döndü. Türkiye’nin önemli fasulye üretim merkezlerinden biri olan Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde hasat devam ederken, 10 gün önce 70-80 TL civarında olan kilogram satış fiyatları 20 TL’ye kadar geriledi.

Fasulye tarlasında çalışan işçilerden Gülcan Sülün, fasulye fiyatlarının düşmesine üzüldüklerini belirtti. Sülün, "Ağzıkara köyünde fasulye hasadındayız şu anda. 15 yıldır fasulye ekiyoruz. Fasulye 70 liradan 20 liraya nasıl düştü anlayamadım. Bizim aldığımız ücret bize yetiyor ama çiftçinin hâli biraz zor. Sabah erken saatlerde 06.00’da geliyoruz. Akşam saat 19.00’lara kadar çalışıyoruz" dedi.

TAZE FASULYE NASIL TÜKETİLMELİ?

Taze fasulye yemek olarak tüketilebildiği gibi kavrularak da yemek haline getirilebilmektedir. Böylece hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı olmaktadır.

Besin değerlerinin kaybolmaması için taze fasulye mevsiminde tüketilmelidir. Çünkü dondurulmuş sebzelerin besin değerleri tazesine göre düşüktür.

Her sebzede olduğu gibi tüketilmeden önce ilaç kalıntıları ve topraktan geçebilecek olası bakteriler için fasulye pişirilmeden önce kesinlikle yakınmalı, yıkama suyuna sirke konmalıdır.

Fasulye pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.

Fasulyeler kontamine olmaması için temiz bir bıçakla doğranmalıdır.

Kaynak: halk tv