Besleyici ve doyurucu bir iftar menüsü arayanlar için hazırladığımız bu menü ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Çorba: Ezogelin Çorbası
Malzemeler:
1 çay bardağı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı pirinç
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
6 su bardağı su veya tavuk suyu
Yapılışı:
Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp tereyağında kavurun.
Üzerine salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırın.
Yıkanmış mercimek, bulgur ve pirinci ekleyin, suyu ilave edip kaynamaya bırakın.
Baharatları ekleyip 20-25 dakika pişirin.
Blenderdan geçirerek kıvamını ayarlayın ve sıcak servis edin.
Ana Yemek: Fırında Tavuk But ve Patates
Malzemeler:
4 adet tavuk but
3 adet patates
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
Yapılışı:
Tavuk butlarını yıkayıp kurulayın.
Yoğurt, sıvı yağ, baharatlar ve tuzu bir kapta karıştırıp tavuklara bulayın.
Patatesleri soyup halka halka doğrayın, soğanı da ince ince dilimleyin.
Patatesleri yağlı kağıt serili tepsiye dizin, üzerine tavukları yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-45 dakika pişirin.
Yardımcı Yemek: Yoğurtlu Havuç Tarator
Malzemeler:
3 adet havuç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı ceviz içi (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Havuçları rendeleyin ve sıvı yağda yumuşayana kadar kavurun.
Sarımsağı ezip yoğurt ve tuz ile karıştırın.
Kavrulmuş havuçları yoğurt karışımına ekleyip harmanlayın.
Üzerine ceviz serperek servis edin.
Salata: Gavurdağı Salatası
Malzemeler:
2 adet domates
1 adet salatalık
1 adet kuru soğan
1 adet yeşil biber
1 avuç maydanoz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
Yapılışı:
Domates, soğan, salatalık ve biberleri minik minik doğrayın.
Maydanozu ince kıyın ve tüm malzemeleri bir kaseye alın.
Üzerine zeytinyağı, nar ekşisi ve baharatları ekleyip karıştırın.
Ceviz içini ekleyerek servis edin.
Tatlı: Şekerpare
Malzemeler:
125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı irmik
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5 su bardağı un
Şerbet için:
3 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
Yarım limon suyu
Yapılışı:
Öncelikle şerbeti hazırlayıp kaynatın ve soğumaya bırakın.
Tereyağı, sıvı yağ, yumurta, pudra şekeri, irmik ve vanilyayı yoğurma kabına alın.
Kabartma tozu ve unu ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verin ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
Fırından çıkan sıcak şekerparelere soğuk şerbeti dökün.
Şerbeti çekmesi için 2-3 saat dinlendirin ve servis edin.