Gece körlüğünün, retina hücrelerinin işlev kaybı sonucu gelişen ve özellikle A vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir göz hastalığı olduğunu belirten Dr. Zaim, “Retina, gözün arkasında bulunan ve ışığı algılayan, görme sinyallerini beyne ileten dokudur. Tavuk karası hastalığında, retina hücreleri (özellikle rod hücreleri) yavaş yavaş işlevini yitirir, bu da gece görüşünün bozulmasına, görüş alanının daralmasına ve ilerleyen safhalarda tam görme kaybına neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Hastalığın genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıkabileceğini ve kesin bir tedavisinin olmadığını belirten Opr. Dr. Zaim, "Ancak A vitamini takviyesi gibi bazı yöntemlerle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Görme kaybını yönetmek ve günlük yaşamda daha iyi başa çıkmak için özel eğitim ve cihazlar kullanılabilir," dedi.

Sonbaharda Aktarlara İlgi Arttı: Doğal Ürünlerle Bağışıklığı Güçlendirin Sonbaharda Aktarlara İlgi Arttı: Doğal Ürünlerle Bağışıklığı Güçlendirin

Gece körlüğü olan şoförlerin karanlıkta görme yetilerinin azalması sebebiyle sürüş güvenliğinin tehlikeye girebileceğini vurgulayan Opr. Dr. Zaim, "Bu durum, hem şoförler hem de yolcular için kazalara davetiye çıkarabilir. Geceleri yol işaretlerini ve çevresel detayları algılamada zorluk çeken sürücülerin düzenli göz muayenesi yaptırmaları, göz sağlığını destekleyen A vitamini açısından zengin besinler tüketmeleri ve gerektiğinde gece görüşünü iyileştirebilecek özel gözlükler kullanmaları önemlidir" dedi.

Opr. Dr. Zaim, tavuk karası hastalığının belirtileri fark edildiğinde bir göz doktoruna başvurmanın ve düzenli göz muayenelerinin aksatılmamasının hayati önem taşıdığını belirterek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA