1 Ağustos 2023’te başlangısı yapılan projede eğitimlerinin tamamlayan 35 kursiyer başarılı şekilde iş hayatına atıldı. Kentteki bir otelde yapılan kapanışta proje ile ilgili bilgi veren TESOB Başkanı Metin Kara, “TESOB olarak çok projeye imza attık ama beni en çok bu proje heyecanlandırdı. Ülkemizin ekonomisine, turizmine katkı sağlayacak bir sürü çıktı var. Kursiyerlerimiz ahşap ve hobi amaçlı eğitimler aldılar. Yer tahsisinde bulunan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve öğretim görevlilerine teşekkür ediyorum. İmalathaneyi ziyaret ettim ürünleri gördüm. İlimizde satışı gerçekleştirilen hediyelik çoğu dışarıdan yüzde 10’u Trabzon'da üretilmektedir. Temennimiz tüm gençlerin istihdam edilmesidir. Gençlerimiz çok Güzel işler ortaya çıkacaktır” dedi.

Trabzonlu Sevilen Öğretmen Hacer Lermi Hayatını Kaybetti: Vakfıkebir Hacer Hocaya Ağlıyor Trabzonlu Sevilen Öğretmen Hacer Lermi Hayatını Kaybetti: Vakfıkebir Hacer Hocaya Ağlıyor

EĞİTİM ALDILAR

Proje Koordinatörü Erhan Eroğlu, “Projemiz Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmiştir. 1 Ağustos 2023 tarihinde başladı. 15 kadın 15 erkek 5  özel eğitimli kursiyerimiz vardı. 248 adaydan 114 kişi mülakata çağrıldı.  Sonuç olarak 35 kişi belirlendi. 6 Kasım'da eğitimlere başladık. 432 saat teorik eğitim alındı.  22 günlük staj gerçekleşti. 14 gün süreli 5 büyük şehirde ve yurt dışına teknik gezi gerçekleştirdi” diye konuştu.

GÜZEL İŞLER YAPTIK

KTÜ Rektörü Hamdullah Çuvalcı: “Bende makine mühendisiyim proje ismi konulduğunda heyecanlandım. Hemen yer bulalım dedim ve Orman Mühendisliğinde yer buldum. Eğitime katkı sağladık ön ayak olduk. Başlangıçta belki sadece kendi işini kuracak ama orman mühendisliği öğrencileri de atölyede eğitim görüyor. Yapay zeka da projeye eklenmeli. Turizm kenti diyoruz böyle şeyler bizim için çok önemli, ürünler çok değerli. Piyasaya, sanayiye, endüstriye dokunalım.  Bir araya geldiğimizde çok güzel işler yapıyoruz” ifadesine yer verdi.

ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Şehrimizin en büyük sorunu işsizlik. Vatandaşlarımız iş talebi ile sürekli yanıma geliyorlar. Sadece bana değil tüm yöneticilerimizin yanına gidiyorlar. Bu projeleri destekliyorum. Gençlerimizin istihdamına büyük katkı sağlıyor. Gençlerimiz üretimin içinde yer alacaklar. Üreten toplumlar ayağa kalkarlar, tüketen toplumlar yıkılırlar. Üretmek zorundayız, üretmek zorundayız, üretmek zorundayız” dedi.

VALİDEN BAŞKAN KAYA’YA ÖVGÜ

Trabzon valisi Aziz Yıldırım, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın üretimle ilgili sözlerine destek vererek, şöyle devam etti: “Ahmet Kaya başkanımız ısrarla,  ‘üretim üretim üretim’ dedi. Tamamen katılıyorum. Üretim için maharetli eğitimli bilgili olması gerekir. İşte bu proje o yüzden var. Sonucunu inşallah fevkalade görecekler. Kapanış diyorlar ama aslında bu bir başlangıçtır. Kapatmıyoruz. Tertemiz yeni sayfalar açıyoruz. Gençlerimiz buradaki eğitimlerle istihdama katılma konusunda fayda görecekler. CNC tezgahları bugünün en önemli makinelerinden. Proje kapsamında alınan makinelere rektörümüz ev sahipliği yapıyor teşekkür ederiz. ‘Yapay zeka’ dediler, artık kursiyerlerimiz en güzelini yapacaklar zihinlerinde bulacaklar. Öğrenilen hayata aktarıldığınsa bir anlam ifade eder. Yazılan kitapların kütüphanelerde tozların içinde kalması ile aynı şeydir. O yüzdendir ki o kitaplar okunmalı. Başlangıçtan bu güne kadar emek veren herkese teşekkür ediyorum. Gençlerimizin geliştirilmesi için emek veren herkese teşekkür ediyorum. Gençlerimizin de gayretine teşekkürler biz bir şeyler öğrenmek istiyoruz dediler. Ahmet Kaya başkanım da değindi gençlerimiz iş için geliyorlar ama soruyoruz mesleğin var mı? İşte bu tarz projeler gençlere meslek edindirecek. Eğer bir talep gelirse, özellikle teknik elemanlar açısından çok büyük eksik var. Ne eğitimde ne istihdamda 6 milyon gencimiz var bunlara meslek edindirerek ara eleman ihtiyacı kapanacak. Bazı meslekler köreliyor. Esnafın derdi şu kalfa bulamıyoruz. Yetiştirsek usta yaparız ama talipli bulamıyoruz. Biz bunu yaptığımızda gençlerimiz işsiz kalmayacak ve aranan eleman sorunu ortadan kalkacak. Hepinize teşekkür ediyorum.”

Programın ardından Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, KTÜ Rektörü Hamdullah Çuvalcı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, TESOB Başkanı Metin Kara ile MOBİAD Başkanı Vedat Muhcu, kursiyerlere sertifikalarını teslim ederek, iş hayatlarında başarı dileklerini ilettiler.

Muhabir: EBRU YAVUZCAN-SERAP BEREKETOĞLU-ELİF ERTOP- AYŞE SANCAK