Giresun’da kiralık konut bulmak giderek zorlaşıyor ve kiralar adeta tavan yapmış durumda. Konut kira zamlarını yüzde 25 ile sınırlayan uygulamanın 1 Temmuz itibariyle sona ermesi ve TÜİK’in Temmuz 2024 enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, Ağustos ayı kira zam oranı yüzde 65,93 olarak belirlendi. Bu oran, ev sahiplerinin uygulayabileceği en yüksek zam oranı olarak öne çıkıyor.

Delta Premium Gayrimenkul Kurucu Ortağı Şenol Turgut, Giresun’da yaşanan kiralık konut sıkıntısını ve kira oranlarındaki artışı değerlendirdi. Turgut, "Giresun’da hali hazırda az olan kiralık ev fiyatları daha da artarken, mevcut kira oranları da tavan fiyattan verilmeye başlandı. Örneğin, merkezde standart bir 3+1 ev kirası 10 bin liradan 20 bin liraya, 1+1 ev kirası ise 5 bin liradan 10-12 bin lira bandına çıktı," dedi.

Turgut, kira artışlarının enflasyonun çok üzerinde olduğunu belirterek, "Ağustos ayı kira artış oranına göre, ortalama 10 bin TL kira ödeyen bir kişi yüzde 65,93 zam ile 16.593 TL, 15 bin TL kira ödeyen ise 24.889 TL ödemek zorunda kalacak," dedi. Ayrıca, Eylül ve Ekim aylarında üniversitelerin açılması, sezon sonu düğünleri, tayin ve nakil atamalarının kiraları daha da yükselteceğini öngördü.

Giresun gibi küçük şehirlerdeki kiralık konut sayısının yetersizliği ve talebin fazla olması, fiyatları daha da yukarı çekiyor. Turgut, “Mevcut ekonomik koşullardan ve artan faiz oranlarından dolayı ev almaya gücü yetmeyen vatandaşlar, kiralık konutlara yönelmek zorunda kalıyor. Ancak, Giresun gibi küçük şehirlerde kiralık konutların sayısı yetersiz, talep fazla olunca evler yüksek fiyatlardan kiralanıyor,” dedi.

Yeni konutların inşa edilmesinin mevcut fiyatları dengelemesi gerektiğini belirten Turgut, "Konut arzı artmadığı sürece mevcut konutların fiyatları düşmeyecek. Şu an mevcuttaki konutlara rekabet edebilecek yeni konutlar olması gerekir ki mevcutların fiyatları düşebilsin," dedi. Bakanlığın boş konutlara ilave vergiler getirmesi gibi çalışmalarının piyasaya yansıması durumunda fiyatların istenilen seviyelere gelebileceğini vurguladı.

EYT'de Yeni Dönem: Eylül Ayı İtibarıyla Yürürlüğe Girdi EYT'de Yeni Dönem: Eylül Ayı İtibarıyla Yürürlüğe Girdi

Giresun’da kiralık daire bulmanın giderek zorlaştığını belirten Turgut, "Eylül, Ekim aylarının gelmesiyle birlikte bu talebin daha da artması bekleniyor. Bu da kiracıların karşısına sınırlı seçenekler ve yükselen kira bedelleri olarak çıkıyor," diye ekledi. Konut sektöründeki bu durumun, hem vatandaşların hem de sektör temsilcilerinin kaygılarını artırdığına dikkat çekerek, daha uygun koşulların oluşturulmasının ekonomik ve sosyal açıdan kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Muhabir: BİROL SANCAK