Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde bir yetiştiricinin ineği sezaryenle çift başlı ölü bir buzağı dünyaya getirdi. Veteriner Hekim Muhammed Coduroğlu, ters pozisyonda doğum yapan ineğin sezaryenle doğum yaptığını ve buzağının çift başlı doğduğunu belirtti. Buzağının doğum sırasında hayatını kaybetmesi, çevredeki vatandaşlar arasında büyük şaşkınlık yarattı. Coduroğlu, bu tür genetik anomalilerin, akraba hayvanların çiftleşmesinden kaynaklandığını vurguladı. Olay, hayvancılıkta genetik problemlerin önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde bir yetiştiriciye ait inek, sezaryen ameliyatı ile iki başlı ölü bir buzağı dünyaya getirdi. Anne ineğin ters pozisyonda doğum yapması ve buzağının bir kısmının çıkmaması üzerine veteriner hekime ulaşıldı. Sezaryen ile gerçekleştirilen doğumda, buzağının çift başlı olduğu ve doğum sırasında hayatını kaybettiği görüldü.

"HEMEN AMELİYATA ALDIK"

Veteriner Hekim Muhammed Coduroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Doğal tohumlama yoluyla gebe kalan ineklerde uzun zamandan beri hayvanın ters pozisyonda bir kısmının dışarı çıkması gerçekleştiği halde buzağının diğer kısmının çıkmadığı şeklinde bir bilgi ile olay yerine gittik. Yaptığımız muayenede buzağının anomalili olduğunu ve maalesef öldüğünü anladık. Acilen sezaryene aldık ve gördüğümüz tablo bizi de şaşırttı. Çünkü aldığımız buzağı sadece bacakları ve kuyruğu anomalili olduğunu düşünürken, yapışık şekilde çift kafalı buzağıları ameliyatta aldık. Çok uzun süren bir ameliyat sonrasında anneyi kurtarmayı başardık. Annemizin durumu gayet iyi" dedi.

aw250820-05.jpg

"AKRABA AŞIMINDAN DOLAYI OLUYOR"

Coduroğlu, çift başlı buzağı olayının akraba hayvanların çiftleşmesi dolayısıyla gerçekleştiğini belirterek, "Hayvan sahibi abimize ve ailesine de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Unutmadan da söylüyorum, bu hayvanlar tohumlamadan değil, tamamen doğal aşım, hatta kan yakınlığı dediğiniz akraba hayvanların çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan durumlardır. Birçok arkadaşım şimdi yazacak biliyorum, hep bunlar suni tohumlamadan kaynaklanıyor diyecekler. Ama suni tohumlama çok daha güvenilir bir uygulamadır. Ameliyata eşlik eden Mustafa Acar ve Emre Ersöz arkadaşımıza çok teşekkür eder, ellerine sağlık dileklerimi iletirim. Hayvan sahibi abimize ve ailesine de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" diye konuştu.

‘Geri Dönüştürerek Engelleri Aşıyoruz’ kampanyasına KTÜ’den destek ‘Geri Dönüştürerek Engelleri Aşıyoruz’ kampanyasına KTÜ’den destek

aw250820-01.jpg

Kaynak: HABER MERKEZİ