Grip ve Domuz Gribi Vakaları Devam Ediyor

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, domuz gribinin hala dolaşımda olduğunu belirterek, “2010 yılındaki salgından sonra bu virüs insanlar arasında dolaşmaya devam etti. Hafif atlatan vakalar olduğu gibi ağır seyreden vakalar da var. Özellikle tanı konulması ve tedaviye başlanması oldukça önemli” dedi. Yılmaz, grip ve benzeri viral enfeksiyonların ağırlaşmasının önüne geçmek için erken teşhisin şart olduğunu ifade etti.

Doğal Antibiyotik İşkembe Çorbası Kış Aylarının Gözdesi Oldu! Doğal Antibiyotik İşkembe Çorbası Kış Aylarının Gözdesi Oldu!

Aralık-Şubat Dönemi Zirve Dönemi

Grip vakalarının özellikle Aralık ve Şubat aylarında zirve yaptığını hatırlatan Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu: “Grip sezonu genellikle Ekim’de başlar ve Mayıs’a kadar devam eder. Ancak zirve dönem Aralık-Şubat arasındadır. Soğuk algınlığı ve grip birbirine benzeyen semptomlara sahiptir. Grip genellikle daha ağır seyreder ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Semptomların ayırt edilmesi ve doğru tedavi için test yapılması gereklidir.”

Risk Altındaki Gruplar Dikkatli Olmalı

Grip komplikasyonları açısından belirli sağlık koşullarına sahip olanların daha yüksek risk altında olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Kronik akciğer ve kalp hastalıkları, inme, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi sorunları, yaşlılık, hamilelik ve obezite gibi durumlar ciddi komplikasyon riskini artırıyor” ifadelerini kullandı. Yılmaz, bu grupların erken müdahale ve tedaviye erişim açısından daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Yılmaz, grip semptomları olan kişilere şu tavsiyelerde bulundu: “Eğer iyileştiğinizi düşündüğünüz semptomlar yeniden ağırlaşırsa veya nefes darlığı gibi durumlar ortaya çıkarsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Bu tür belirtiler ciddi bir enfeksiyonun habercisi olabilir.”

Grip sezonunda bilinçli hareket ederek, sağlıklı alışkanlıklarla risklerin azaltılabileceğini belirten uzmanlar, düzenli olarak grip aşısı yaptırmanın önemini de hatırlatıyor.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN