Haniye'nin Yükselişi ve Mücadelesi

Haniye, 1962 yılında Filistin'deki bir mülteci kampında doğdu. Genç yaşta Filistin davasına dahil oldu ve 1989'daki ilk Filistin ayaklanması sırasında üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1992'de serbest bırakıldıktan sonra Gazze'ye döndü ve 1997'de Hamas'ın ruhani liderinin ofisini yönetmeye başladı.

Siyasi Kariyeri

ABD'de Kuş Gribi Alarmı: Hayvan Teması Olmadan İlk Vaka Kaydedildi ABD'de Kuş Gribi Alarmı: Hayvan Teması Olmadan İlk Vaka Kaydedildi

2006 yılında Hamas’ın seçim zaferinin ardından Filistin Başbakanı oldu. Ancak, bir yıl sonra El Fetih ile Hamas arasında Gazze’de yaşanan kanlı çatışmalar sonucu görevden alındı. Buna rağmen, Gazze'yi yönetmeye devam etti ve Hamas'ın siyasi büro başkanı olarak görev yaptı.

Haniye'nin Ailesi ve Kayıpları

Nisan ayında, İsrail tarafından düzenlenen bir hava saldırısında üç oğlu ve dört torunu hayatını kaybetti. Bu saldırı sonrası Haniye, "Tüm halkımız ve Gazze'deki tüm aileler kanla ağır bir bedel ödedi ve ben de onlardan biriyim" demişti.

Son Yıllar ve Sürgün

2018 yılında ABD, Haniye'yi terörist olarak tanımladı. Bu gelişmenin ardından Haniye, Katar'a sürgüne gitti ve buradan Hamas'ı yönetmeye devam etti.

Hamas'ın Liderleri

Haniye, Hamas'ın Gazze'deki diğer liderlerinden ve kurucularından destek aldı. Hamas'ın siyasi kanadının Gazze'deki lideri Yahya Sinvar, askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nı ise Muhammed Deyif ve sağ kolu Marvan İsa yönetiyor. Halid Meşal ve Mahmud Zahar da Hamas'ın kurucuları ve önde gelen liderleri arasında yer alıyor.

Ölümü ve Sonuçları

İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Hamas, bu saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu ve "Bu eylem cezasız kalmayacak" açıklamasını yaptı. İran yetkilileri olayın soruşturulduğunu duyurdu.

Kaynak: İNTERNETHABER